IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще плати от бюджета 132,9 млн. лв. за проекти по ОПРР

Правителството ще реинвестира средствата в проекти за градска среда и транспорта

15:37 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавата ще плати от бюджета 132,9 млн. лв. за проекти по ОПРР

Държавата отпуска 132,9 млн. лв. за от държавния бюджет за покриване на размера на плоските финансови корекции, които са наложени на страната ни по оперативна програма Регионално развитие (ОПРР). Санкциите са наложени по приоритетни оси 1 и 3 от програмата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението бе прието във връзка с резултатите от тематични системни одити за оценка на ефективността на системите за контрол при повторната верификация на разходите за обществени поръчки.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) спря плащанията по програмата на 3 юни тази година, след като бяха установени нарушения при избора на изпълнител в част от поръчките. Установените пропуски са счетени от ЕК като доказателство за значителен дефицит във функционирането на системите за управление и контрол на Управляващия орган на ОПРР.

Очаква се разплащанията по програмата да бъдат възстановени през януари 2015 г.

Констатациите са свързани с несъвършенства в нормативната уредба, недостатъчната степен на хармонизация на националното законодателство, поради което същите грешки не могат да бъдат вменявани във вина на бенефициентите. Заради това възстановяването не се прави за тяхна сметка, обясниха от правителството. Средствата ще бъдат заложени за изплащане от бюджета за 2015 г.

Финансирането няма да бъде изгубено, а ще бъде реинвестирано в проекти за градска среда на общините и за градски транспорт, обясни след заседанието на правителството регионалният министър Лиляна Павлова.

Припомняме, че в следващите дни се очаква да стане каква ще бъде загубата на страната ни по ОПРР. По правилото за разходване на средствата, отпуснато до две години след одобряването им от бюджета. По правилното, известно още като n+2, до момента под риск са 106 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още