IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните и общински индустриални паркове ще могат да се отдават на концесия

Развитието на индустриалните зони може да се стимулира с данъчни преференции, предвижда специален закон

10:55 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Индустриалните паркове, собственост на държавата и общините, ще могат да се отдават на концесия. Това предвиждат текстове в проекта на Закон за индустриалните паркове, публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации.

Срокът за подаване на становища по проекта изтича на 10 април.

За създаването на специализиран закон за индустриалните паркове се говори от около пет години. Първа стъпка към създаването на нормативен акт властта направи през миналата година, като прие без обществено обсъждане промени в Закона за държавната собственост, според които частни имоти да се отчуждават експресно и за създаването на индустриални паркове.

С поправки в Закона за насърчаване на инвестициите беше прието индустриалните зони да се определят и за обекти от национално значение.

Вносителят на закона посочва в мотивите си, че се цели да се реализира конкретна политика, която отговаря на последните тенденции на развитие на индустрията – да се създаде нормативна база, която да осигури изграждането на индустриални паркове, отговарящи на очакванията на бизнеса за създаването на благоприятна и конкурентна среда за инвестиране в България. Смята се, че така бизнесът ще бъде освободен от нетипични дейности, свързани с изграждането и поддържането на инфраструктура, както и с извършването на обществено-обслужващи и други специални дейности, което ще даде възможност за съсредоточаване на целия капацитет в основната производствена дейност и иновации.

Какво е индустриален пак и как ще функционира

Индустриален парк е обособена територия, разположена на територията на една или повече общини, за която са осигурени устройствени, технически и организационни условия най-малко за производствени дейности.

Територията на парка се обособява със специализиран подробен устройствен план, който при разширяване или преструктуриране трябва да се променя със съответната процедура, предвиждат текстовете.

Определени са и три типа индустриални зони - без специализация на производствените дейности, специализиран с един вид производствени дейности и свързани с тях, специализиран за високотехнологични дейности.

Площта на индустриалния парк е поне 300 дка, ако не е специализиран. При високотехнологични дейности минимумът е 100 дка, а при „интензивно базирани на знания" (Knowledge-intensive services (KIS) и "високотехнологични интензивно базирани на знания услуги" (High-tech KIS) – поне 10 дка.

Индустриален парк ще се създава с предложение от министъра на икономиката пред Министерския съвет, кмет на община пред общинския съвет, с учредителен акт за частните. Задължителни ще са концепцията за развитие, бизнес план на оператора, проект на задание за ПУП, проект на договор за експлоатация, проект на правилник за дейността, актовете за собственост на земите. В концепцията ще се определят и застрояването, инфраструктурата, изискванията към фирмите, които ще осъществяват дейност в парка, оценка на необходимите ресурси и други.

Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още