IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните и общински органи ще уведомяват собствениците за отчуждени имоти

Ускорява се съдебната процедура за обжалване на отчуждителни актове

19:05 | 11.12.13 г.
Държавните и общински органи ще уведомяват собствениците за отчуждени имоти

Отчуждаването на имоти ще се осъществява съобразно изискванията на Административнопроцесуалния кодекс. Това предвиждат поправки в Закона за общинската собственост, предложени от Димчо Михалевски и депутати от Коалиция за България, които бяха окончателно приети днес.

Промените в закона са във връзка с решението на Конституционния съд, че държавните и общинските органи са длъжни да уведомяват собствениците на отчуждените терени, а не да обнародват отчуждителните актове в Държавен вестник.

За тези текстове Конституционният съд беше сезиран от омбудсмана Константин Пенчев, който подчерта, че на българските граждани им се вменява задължение да следят Държавен вестник, за да могат да упражнят правото си на защита при принудително отчуждаване.

За отчужден се смята имот от датата, на която паричното обезщетение, определено във влязлото в сила решение на Министерския съвет, съответно - във влязлата в сила заповед на областния управител или в решението на Върховния административен съд, бъде преведено по сметка на правоимащите лица, предава БТА.

Кметът на общината издава заповед за отчуждаване на имота, в която се посочват основанието за отчуждаване, както и датата, след която ще бъде внесено обезщетението по сметка на правоимащите лица и за началната дата, от която ще започне изплащането му.

Когато адресът на някое от заинтересованите лица не е известен или то не е намерено на посочения от него адрес, заповедта се съобщава и чрез обнародване на обявление в "Държавен вестник".

Заповедта на кмета на общината може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имота в 14-дневен срок от съобщаването й, записаха още депутатите.

В тридневен срок от получаването на жалбата съдът се произнася на закрито заседание по допускане на посочените и представените от страните доказателства и насрочва делото в 7-дневен срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още