IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Герджиков: „Визия за София“ е дело на всички граждани

Забраната за движение на автомобили в центъра на града също ще бъде дебатирана от гражданите тема, заяви Елен Герджиков, председател на Общинския съвет в София

17:55 | 17.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

„Визия за София" е една програма, чиято идея е да подчини всички стратегии на общината за градския живот. Работа на гражданите е създаването на един подобен план, затова стратегията е споделена. Това каза Елен Герджиков, председател на Общинския съвет в София, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Градът е място за споделено живеене и всеки от нас би трябвало да каже как иска да изглежда той“, посочи гостът.

Екипът на „Визия за София" е подготвил няколко различни начини за това достигне до по-голяма аудитория, включително чрез онлайн анкети, коментира Герджиков.

„Ще има и офлайн комуникация – срещи на живо, които ще бъдат обявявани периодично в офиса на организацията“, посочи председателят на Общинския съвет.

Една от най-важните теми за жителите на всеки голям град е мобилността, отбеляза гостът. Според него има множество добри практики в Европа, от които можем да се възползваме.

„Всички сме чували за практиката на Париж например с въвеждането на екологични стандарти за автомобилите и забраната при прогнози за по-лоша екологична обстановка да се движат определени коли. Кметът на София Йорданка Фандъкова вече започна много добра законодателна инициатива през Министерството на транспорта за вкарване на проектозакон за създаването на подобни стандарти и в България“, посочи той.

Непопулярните мерки, като забраната за движение на автомобили в центъра на града, също ще бъдат дебатирана от гражданите тема, изтъкна Герджиков.

„Има определено предубеждение към това, че тези мерки са неприемливи. Световната практика обаче показва, че за по-уютна среда хората са склонни да се откажат от част от комфорта си“, допълни още Герджиков.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Забрани, забрани и нищо друго освен забрани и ограничения не знаят тези самозабравили се "визионери". Кога най- сетне ще се появят хора, които могат да ги пометат.Но всяко зло за добро. Няма лошо в това животът в София да стане невъзможен. Това ще е шанс за другите граове, ако там има читави хора, които знаят какво трябва да се прави за нормален живот и са достатъчно силни, за да го наложат и направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още