Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Една четвърт от покупките на жилища в София са с инвестиционна цел

Близо 8% от жителите на столицата възнамеряват да се включат на пазара на имоти в период до две години

Една четвърт от покупките на жилища в София са с инвестиционна цел

Снимка: Antre

През следващите няколко години една четвърт от покупките на жилища в София ще се осъществят с цел инвестиция, сочи проучване на агенция за недвижими имоти „Antre”.

Това би трябвало да доведе до евентуално повишаване на броя на предлаганите имоти под наем в бъдеще. 44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в районите „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Витоша“ и Център.

Същевременно една пета от потребителите, реализирали инвестиция, биха искали да излязат от вложението си след първата година.

Проучването показва още, че почти една седма от населението на града активно се интересува от случващото се в имотния бранш, като 7,8% от жителите на столицата възнамеряват да се включат на пазара в период до две години.

Над 40% от потребителите, които проявяват интерес към пазара на имоти, изчакват подходящ момент за включване.

Една от основните причини е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Това проличава от бюджетите на активните купувачи спрямо този на изчакващите. Първата група е готова да отдели с около 20 хил. евро повече в сравнение с втората, като диапазоните варират съответно от 50 хил. до 110 хил. евро и от 30 хил. до 90 хил. евро.

При купувачите на жилище за лично ползване най-атрактивни са кварталите „Гео Милев“, „Младост“, „Изток“, „Гоце Делчев“ и „Дианабад“. През следващите години се очаква активизиране на продавачите от вторичния пазар най-вече с имоти в кварталите „Дружба“, „Младост“ и централните райони на София.

За пазара на наеми се очаква задържане на наемните нива от порядъка на 300-400 евро за жилища до 80 кв.м.

Проучването е анонимно и е проведено през декември 2017 г. от външен консултант сред 1625 потребители в София.

„Antre” стартира своята дейност през март 2016 г. През 2017 г. получава наградата на потребителите за „Най-добра уеб страница на агенция за недвижими имоти” в класацията на Imoti.net.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
11
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ние сме най-калпавият пазар на НИ в Европа и ако това е инвестиция, то продължението на онзи емблематичен филм за Ботсвана е тук, в България, където хората сигурно са полудели. Падналото от небето шише от "Кока-Кола" тук е мечтата за приход от наем. Откъде наематели, бе, хора? По този повод има един анекдот, крайно удачен за нашата действителност - *** едно джудже на вратата и отвътре се чува глас, който пита - "Кой е"? Джуджето отговаря - "Ние сме седемте джуджета". "Какви седем джуджета, бе, разбойник и лъжец такъв" - отвръща гласът отвътре. Джуджето отговаря унило - "Ами, нема 'ора, бе, чичо".
1
 
15
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Слагайте поне едно поле "реклама", че да не четем статията.

Още от България
Достъпът до услугите на кадастъра се улеснява