IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от инвеститорите в офиси поглеждат към пазари извън София

Три четвърти от наемодателите планират и диверсификация на активите си, като най-голям интерес предизвикват жилищните проекти

10:49 | 03.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една трета от собствениците и инвеститорите в офис сгради в София обмислят инвестиция в други градове в България или чужбина. Сред местните пазари най-голям интерес предизвикват Пловдив и Варна. В София най-голяма концентрация на офис проекти има по протежението на бул. Цариградско шосе, а в следващите години активна строителна дейност предстои и в квартал „Хладилника".

Това показват резлутатите от проучване на консултантската компания MBL сред собственици и инвеститори в 52 офис сгради в София, представляващи близо 40% от пазара.

Три четвърти от наемодателите планират също да диверсифицират активите си, като най-разпространени са инвестициите в жилищни проекти (59%), следвани от складове (28%), хотели (17%) и търговски площи (14%). Общо 60% от участниците в проучването са потвърдили плановете си да започнат нов проект, като повечето от тях вече разполагат с подходящ парцел, а 44% са взели разрешително за строеж.

Освен стартирането на нови проекти, почти една четвърт от интвервюираните активно търсят да закупят вече завършен, въведен в експлоатация и генериращ приходи актив. Разликата в доходността, на която са склонни да купуват и продават такива имоти, е над сто базисни пункта – 8,75% спрямо 7,5%.

В София в процес на изграждане са 405 хил. кв. м офис площи, а други 454 хил. кв. м са планирани, като голяма част от тях би могла да бъде завършена до края на 2022 г. Изключително позитивната пазарна обстановка през последните три години - увеличеното търсене, намаляващият дял на свободните площи, растящите наеми и все по-честото подписване на договори за наем преди получаване на Акт 16, подобри очакванията на предприемачите и инвеститорите, отбелязва MBL.

Наемни нива

Общо 78% от наемодателите определят пазара като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат (между 12 и 14 евро на кв.м). Няколко собственици мислят, че могат да постигнат наемни нива над пазарните, сочат данните на MBL.

88% от наемодателите казват, че до края на 2019 г. не очакват промяна в наемите, а само няколко мислят, че те ще продължат да се покачват. Картината за 2020 г. е малко по-песимистична – 79% отговарят, че очакват наемните нива да останат стабилни, а 12% предвиждат спад.

MBL отбелязва, че през последните десет години, в опита си да привлекат за наематели повече международни компании, които търсят ефективност и прозрачност при площообразуването в бизнес сградите, някои наемодатели са започнали да използват международен стандарт за измерването на площите, вместо да предлагат помещенията си съгласно българския стандарт за площообразуване, описан в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Наемодатели на около 380 хил. кв.м са потвърдили използването на BOMA, GIF или подобен стандарт. Това е позитивна тенденция, която помага на наемателите да сравняват правилно и лесно различните си опции, като в същото време вдига шансовете на наемодателите да спечелят определен наемател, коментират от MBL.

Зелени решения

MBL е взела предвид и значението на проектирането и сертифицирането на зелено строителство. Резултатите от проучването показват, че наемодателите вярват най-вече в самия проект на зелено строителство, отколкото в сертификацията за зелени сгради. Значението на сертифицирането се оценява със среден резултат от 3,5 по скала от 1 до 5 и компанията очаква тази тенденция да се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още