IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди България заради ограниченията при сделките със земя

Разпоредбите с изискване за 5 години уседналост на купувачите ограничават правото на свободно движение на капитали и свободно установяване

14:20 | 26.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

България получи предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията в законодателството, свързани с покупката на земеделска земя от чужденци.

Припомняме, че през 2014 г. парламентът прие промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които въведе изискване за 5 години уседналост на купувачите на земя – физически и юридически лица. Първоначалното изискване за уседналост беше 3 години, но периодът беше увеличен по искане на "Атака".

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, но то беше отхвърлено в пленарна зала.

Днес Еврокомисията уведомява, че е изпратила предупреждения на България, както и на Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателството на страните, което регламентира сделките със земя.

Според ЕК в разпоредбите има ограничения пред свободното движение на капитали и на правото на свободно установяване, което може да възпрепятства трансграничните инвестиции.

“Някои от ограниченията може да са основателни, тъй като имат за цел борба със спекулативните покупки или обслужват цели в областта на планирането и цели на политиката за селските райони. Въпреки това, за да бъдат законни, те трябва да са пропорционални и да не дискриминират другите граждани на ЕС”, посочва се в съобщението на ЕК.

Основният повод за загриженост в България и Словакия е, че купувачите трябва да бъдат дългосрочно пребиваващи в страната, което представлява дискриминация срещу другите граждани на ЕС. В Унгария има силно ограничителна система, която налага пълна забрана върху придобиването на земя от юридически лица и задължение за купувача сам да обработва земята. Освен това, както и в Латвия и Литва, купувачите трябва да бъдат земеделски стопани.

България и останалите страни сега трябва да отговорят на ЕК какви мерки са предприели или ще предприемат, за да отстранят несъответствията в законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
Давайте си земята роби, вашта @ама ... давайте я, че да ви натъпчем едно хубаво с ГМО и да ви убиваме по-бързо, че сте ни бреме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още