IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството спря строителството на дюните край Несебър до второ нареждане

От МОСВ напомнят, че имотът в местността "Кокала" в землището на Несебър попада в защитена зона "Ахелой - Равда - Несебър"

17:18 | 18.02.14 г.
Екоминистерството спря строителството на дюните край Несебър до второ нареждане

Четири дни след като Апелативният съд в Бургас свали забраната за строителство върху несебърските дюни, властта все пак намери начин да го спре. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е посъветвало „Сле Груп” да не започва строително-монтажни работи в местността "Кокала" край Несебър до ново произнасяне на директора на Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас (РИОСВ), съобщава bTV.

Екоминистърът Искра Михайлова е възложила на директора на РИОСВ в Бургас да проведе среща на всички заинтересовани страни, в това число Министерството на инвестиционното проектиране, областният управител, Окръжната прокуратура, кметът на община Несебър, РДНСК и възложителят на инвестиционното предложение.

От МОСВ напомнят, че имотът в местността "Кокала" в землището на Несебър попада в защитена зона "Ахелой - Равда - Несебър" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, с наличие на пясъчни дюни от приоритетен за опазване тип местообитание "Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни)".

Хронологията на скандала започва на 27 ноември 2012 г., когато апетитният терен е продаден от земеделското министерство на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници.

Разследването на схемата за застрояване на несебърските дюни още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март. Чака се резултатът от комплексна експертиза, която да установи как е променено предназначението на земята и как парцелът е изваден от Горския фонд.

Към настоящия момент обаче няма възможност както да бъде обжалвано решението на Административния съд в Бургас, така и да се отмени разрешението за строеж на главния архитект на община Несебър. Строежът се води четвърта категория и е под контрола на община Несебър, а не на държавата, и само местната власт може да спре строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още