Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Експерт: Цените на имотите вървят нагоре и не се очаква спад

Лихвите по кредитите са един от двигателите на пазара

гледано: 4253   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Цените на имотите вървят нагоре, макар и по-бавно от миналата година, като скоро не се очаква сериозен спад. Това каза пред Bulgaria ON AIR Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за имоти "Адрес".

Интересът се движи от понижените лихви по кредитите, много ниските лихви по депозитите и ръста на заплатите, които по думите му минаха 1000 лева. Според него при покупка на имот и отдаването му под наем може да се постигне доход от 4 – 5%.

„Повече хора имат повече пари, нормално българите инвестират в имоти“, каза Богданов. Той посочи, че особено високи са цените в южните столични квартали, където цените са около  1500 – 3000 евро за квадратен метър.

Той допълни, че се очаква и проблемът с чистотата на въздуха в отделните квартали да дава отражение при търсенето, което е световна тенденция. 

Още по темата

„Примерно във всеки район се търси имот близо до парк“, каза той.

Много е повърхностно да кажем, че въздухът е по-мръсен например в „Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“,  а пък в „Божурище“ не е, допълни той. Велков коментира още, че не е най-полезното нещо да се генерализира „най-скъп квартал“, „най-мръсен квартал“.

Застрояването на редица квартали и промяната в генералните климатични обстоятелства около града променят ситуацията, смята зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

„Купувачите станаха много по-информирани. Хубаво е, че хората обръщат много по-голямо внимание на дългосрочния ефект от избора си, докато преди години избираха по финансови параметри“, обясни той.

Велков допълни, че София изостава „катастрофално“ от други столици по опазване на най-ценните знакови сгради.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
2
 
12
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Стига глупости. Тепърва в следващите години децата масово ще започнат да бягат в чужбина. Сега все пак повечето остават у нас. Набори като 97ми и 98ми са наполовина на техните баби и дядовци. Всяко дате ще получи наследство, което няма да му трябва даже.
0
 
7
 
11
nix
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Видно от сайта на НСИ същевременно от 2016 г. София е била 1 264 064, а ето какво са предсказвали брокерите:

"Още до 2015 г. населението на област София-град ще се увеличи с 9% до 1,41 млн. души спрямо 1,29 млн. души към 1 февруари 2011 г., когато беше последното преброяване." - това е написано в http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nsi-naselenieto-na-bylgariia-shte-namalee-s-2-mln-dushi-do-2060-g-129145/

Тоест градът НЕ само, че не се е увеличл от 1,29 на 1,41, а е намалял на 1,26, което е не само липса на ФУНДАМЕНТ на пазара, но превръща брокерите в отявлени лъжци.

А, за лихвите - от догодина започват да се вдигат (по всички телевизии го даваха) и тогава на купилите с кредит жална им майка....
0
 
8
 
10
nix
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Много точно казано, че няма ФУНДАМЕНТ, заради намаляващата София, но забравяте още един много важен фактор - ПРЕДЛАГАНЕТО:
- броя на сградите в строеж се покачва от 1 115 000 кв.м. за 2015 г. на 3 719 653 кв.м., което е с 370% ръст. Ето и сайта на регистъра за ново строителство: http://www.bcc.bg Коментирйте тези факти, подкрепени с реални доказателства, а не с глупостите в статията.
0
 
8
 
9
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
...само софиянци още си въобразяват, че градът им растял с по 50 хил. на година, и - видиш ли - надхвърлял 2 мил.! :D
0
 
10
 
8
ejko до: V.At.
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
само едно уточнение: посочените от теб точки са не просто стратегически причини да не купиш... те показват пълна липса на ФУНДАМЕНТ на имотния ни пазар; трябва да си напълно сляп, за да не го видиш!

Още от България
Инспекцията по труда провери почти 5 хил. строителни фирми през 2017 г.