IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Имотният пазар се намира в началото на фазата на бума

Свръхпредлагането ще достигне връхната си точка през 2025 г., смята Светослав Делчев

15:52 | 29.07.19 г. 24
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Имайки предвид цикличността на имотния пазар, към момента се намираме в началото на фазата на бума. Свръхпредлагане ще има при всички случаи, очакванията са, че то ще достигне своя връх през 2025 г. Това каза Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

Дългосрочният цикъл на имотния пазар се състои от 18 години – 4 години спад, 7 години възстановяване на пазара и 7 години бум, обясни Делчев. Според него се очаква още около 12 месеца движенията на пазара да са колебливи, след което ще настъпят няколко години на бум.

„Излизането от периода на възстановяване е рязко и еднозначно. Последните 4 години на бума са това, което си спомняме от 2006-2008 г.“.

Краткосрочните кризи по време на цикъла не са свързани със самите недвижими имоти или с банковия сектор, а с по-бързи пазари, поясни Делчев.

„Трябва да се има предвид, че пазарът на недвижими имоти е сред най-бавните. Той е несравнимо по-голям от всички съществуващи. От тази гледна точка движенията на него идват със забава във времето и се случват изключително бавно“.

Гостът коментира и политиките на Европейската централна банка и Федералния резерв, както и отражението им върху ликвидността и лихвените равнища.

Според него Фед ще намали основните лихви с поне 0,25% още на следващото си заседание в края на юли, докато положението на ЕЦБ остава деликатно.

„Липсата на значителен икономически растеж в Европа, въпреки мерките на централната банка, до голяма степен се дължи на по-лошата демографска ситуация... ЕЦБ не бива да допуска прекалено висока инфлация, а в същото време трябва да стимулира икономиката“.

За момента очакванията са, че лихвите по ипотечните кредити ще се запазят на настоящото си ниво, възможни са дори леки понижения, прогнозира Делчев.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 14 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Имотен може да се нарече само и единствено ако местата за вечен покой 2 на 1 минават за имоти. Там има бум и то много млади го заселват - не на 75-85 години, а на 50-60. Това е черен хумор ама как да се въздържа на такива статии. При над 4 милиона жилища съсредоточени вече над 2/3 в градовете, намаляващо население доста под 7 милиона реално и средно 2,5 души в семейство (все още), колко ли е жилищния недостиг? Особено извън София. Щото аз при горните цифри виждам жилища за вече 10 милиона народ у нас, а сме доста под 7 реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 22 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Предния ръст започна 2002ра края и реално края на 2008ма приключи. Сега е същото. От 2013та в София има ръст, макар и малък в началото. Аз мисля, че докато панелките се държат криза за жилища няма да има, а панелките поне извън София ще държат още към 50 години поне. НА всяко новородено в София, Варна и Пловдив има по едно разрешително за строеж. Семейството не е от 1 човек, а над 2 средно и не знам кой ще живее и наема тези жилища в презастроените и мръсни градове. Населението по различни прогнози у нас ще падне до 5 - 5.5 милиона души към 2050та, когато повечето панелки ще се държат все още. В провинцията, в малките облсти има на 5 умрели , 1 родено дете. Скоро жилищата у нас ще са повече от хората. Няма млади. Масово в провинцията имаме спад на раждаемостта 3 пъти спрями социалистическите нива. Вместо по над 140 000 набори имаме набор 48 000 деца за 2018та. Половината училища са затворени, а училища с по 5-6-10 паралелки масово са останали с 1-2 и то в областни центрове. Тоя човек за какви десетилетия на растеж и бум говори. Най-малката криза ще направи изплащането на ипотеки невъзможно. Фалирала е вече пенсионната система. Здравеопазването *** ресурс и го отклонява не за здраве, а за капак милиарди за самолети при слаба икономика, нискотехнологична, изостаналост, корупция.... Вярва ли си автора на статията. През периода 2005-2009та раждаемостта растеше и народа изпитваше небивъл оптимизум. Нищо такова днес. Лошокачествено ново строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 35 rate down comment 1
tonykostadinov
преди 4 години
Страна с намалявщо и циганиизращо се нааеление! Имотен бум?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 37 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Писна ми от тези нелепи опити на някои да се правят на познавачи на имотния пазар и да говорят като истина от последна инстанция. Проследете прогнозите им през последните 2-3 години (не си хабете времето за повече) и ще видите глупости на търкалета. Питам се понякога дали се опитват да манипулират пазара (макар че това у нас не може да стане, нито има кой да го направи). По-скоро виждам хаос в главите на някои калинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 50 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
https://***.bloombergtv.bg/***/2018-07-30/bum-pri-nedvizhimite-imoti-se-ochakva-sled-2022-godinaСъщият така наречен експерт в същата медия в статия от Юли 2018 та година, прогнозира ръстове след 2022 ра година. Една година по късно годината стана вече 2025 та.... Според мен това не е експерт ами врачка с кристална топка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 51 rate down comment 2
nikolovnn
преди 4 години
И само още нещо, което искам да кажа - пазара няма как да не реагира бавно след като статистиката която се дава е... не много ясна и точна.Например - през второто тримесечие на годината има повишение броя на сделките на годишна база и всъщото време спад на ипотеките. Имайки предви всички приказки на брокери и "експерти", че основно хората финансират покупка чрез банка, как точно броя на сделките се повишава (а ипотеките намаляват)- дали статистиката не показва жилища, които са продадени преди година-две и сега са завършени и съответно вписани!?Ако някой е компетентен по въроса и иска да сподели... ще се радвам, аз не знам как да си го обясня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 47 rate down comment 3
nikolovnn
преди 4 години
Затвърди ми се мнението, че това предаване е по-нагласено и от политическа кампания!Хубаво - този имотен цикъл бил точен след ВСВ, но в условия на повишаващ се брой на населението!!!В момента броя на кредитите намалява, и това според мен е защото вече все по-малко хора решават, че това е цената която трябва да платят.По отношение на ниските лихви - те си падат, но хората не искат да плащат високи цени, все повече хора си дават сметка, че тези цени са "заробване" почти за цял живот!И накрая да ви споделя един пример - мой колега си купи къща (не в София), чака 4 месеца докъто мине ипотека и му преведат пари (дори след като ипотеката бе направена трябваше да минат 3 седмици докъто види пари)!!!??? Викате, като бонбони ги раздавали тия пари щом са за имоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 5
al64ad
преди 4 години
е,няма как да виреят нагли тарикатчета без хора немислещи самостоятелно и вярващи им ....да си го кажем балъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 62 rate down comment 4
petrov_mail
преди 4 години
Тоя е бесен ***, но лошото е че ще има хора, които да му зе вържат на глупостите. От контактите ми с брокери съм останал с впечатление, че те са доста НАГЛИ и необразовани хора с добре развити практики на манипулации, които се предават от брокер на брокер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Инфлацията, изяжда от разполагаемите доходи на хората. От там имаш спад в потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още