Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Експерт: Обследването на сгради за саниране не се прави както трябва

Причината е, че общините залагат като критерий най-ниска цена, твърди инж. Цвятко Туджаров

Конструктивното обследване на сградите, включени в програмата за саниране, не се извършва както трябва. Причината е, че не се прави подбор на екипите, които биха могли да го извършат. Това каза пред БНР инж. Цвятко Туджаров от Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, който наблюдава програмата за енергийно обновяване на българските домове в Югозападния регион.

По думите му екипите трябва да отговарят на 2 условия освен цената – да има опитни проектанти с пълна проектантска правоспособност и те да разполагат с необходимия инструментариум, за да изследват армировката, да направят сеизмичен анализ и да се установи с колко може да се удължи животът на една сграда, пояснява експертът.

Цвятко Туджаров  е категоричен, че е било грешка общините да заложат като критерий в обществените поръчки най-ниската цена за предварителните дейности в новата програма. „Това е отговорен интелектуален труд, който не може да бъде сравнен с обществена поръчка за доставка на тоалетна хартия“, казва той.

„Панелните сгради са проектирани за 50 – 60 години живот и в по-голямата си част те са на такава пределна възраст. Когато ги санираме, под красивата топлоизолация  остава конструкция, за която никой не знае в какво състояние е", посочва още експертът.

"Техническите паспорти не се проверяват от никого. Когато критерият е най-ниска цена, това се работи от хора, които не са добре подбрани, нямат необходимия опит и не се получават нещата както трябва. Формално се представя технически паспорт“, заявява още той.

Основната вина според него е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което съветва общините да залагат критерия най-ниска цена.

Все пак, според експерта, след значително забавяне и катаклизми мерките от програмата ще бъдат приложени, а жилищата – санирани.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
:) тоя нещо е в опозиция май. Всеки го извърта на него да му е изгодно
Тужаров:
1) Програмата се казва "енергийна ефективност". Не зная изобщо защо говорим за обследване на конструкцията. Айде панелките да, но на останалите сгради обследване на конструкцията се прави само ако има опасение че ще падне - пукнатини, подкопани основи, земетресение или друго. Аз не съм чул някой да прави обследване на конструкцията на сграда, за да и издаде паспорт че е здрава (цоц цоц)
2) Не се правело както трябва. Аз никога не съм видял, нещо, което се плаща безвъзмездно, да се прави както трябва. ПРОСТО НЕМА НАЧИН!!
3) Като не е критерия "най-ниска цена", тогава какъв да е? Баджанака на кмета? Или само лицензирани от камАрата на инженерите ( за да може Тужаров завалия да издава някакви сертификати па и той да захлеби нещо)
Човека който обследва, след като има диплома за инженер ПГС, се предполага че е правоспособен и без да си го цункал точно ти по челцето или някой от тунеядците около теб
2
 
9
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аре пак празните приказки на некъв си експерт. На практика тия изследвания задължително се правят от "наши" фирми и окончателните цени нямат нищо общо с тържните цени. Контролът също е от "наши" хора и единственото недоволство към даден изпълнител е, ако се е "промъкнал" през търга и не е от "нашите". Останалото е "мижи да те лажем", като за пред ***. Т.н. саниране по текезесарския метод е 3 до 5 пъти по-скъпо, отколкото ако същите дейности се организират по стопански начин от самите собственици. Няма разумна причина едно саниране на апартамент да струва 25-30% от цената на новопостроен на гола поляна. Аре и ние можем сами да си направим сметката.

Още от България
Пускат движението по участък от ремонтирания бул. „Дондуков“ в София