IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти пак предлагат пълно прекрояване на ЗУТ

Основният строителен закон е променян 76 пъти за 16 години и е с напълно сбъркана философия, коментират от Камарата на архитектите

12:21 | 01.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Експерти пак „изтупват“ от праха идеята за разделянето на Закона за устройството на територията (ЗУТ) на две части. Този път обаче предложението идва от Камарата на архитектите в България.

Припомняме, че по такава идея се работеше по времето, когато кабинетът на Пламен Орешарски създаде специално Министерство на инвестиционното проектиране с министър арх. Иван Данов, по предложение на Камарата на строителите.

На пресконференция днес ръководството на Камарата на архитектите посочи, че за 16 години ЗУТ е променян 76 пъти.

„С всяка промяна проблемите сякаш се задълбочават. Философията на закона е грешна и когато поправяме нещо с грешен замисъл, то става все по-сложно и трудно приложимо“, коментира председателят на Управителния съвет на Камарата арх. Борислав Игнатов.

В ЗУТ в момента съществуват противоречиви правила и остарели приоритети. Заложен е също така принципът на мълчаливия отказ, налагат се множество съгласувания, а отговорността при нарушения се размива, още повече, че и контролът не работи и е на хартия. Затова и има толкова много провалени инвестиции и незаконно строителство.

Според Игнатов проектите служат само за издаване на разрешения за строеж, а впоследствие се правят промени по време на строителството. Стига се до издаване на разрешение за ползване, но сградата не отговаря на първоначалния замисъл. Липсват отговорност и адекватни санкции, допълни още той.

Камарата на архитектите предлага ЗУТ да бъде разделен на две части и философията му да бъде напълно трансформирана. Първата част от закона трябва да регламентира устройственото планиране и да третира градоустройствените въпроси, а втората - инвестиционното проектиране и строителството.

Предлага се въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие, както и регистрационен, а не разрешителен режим – т.е. да се проверява съответствието на проектите с устройствения план, а проектантите (архитекти и инженери) да си носят отговорност за качеството на проектите.

Организацията предлага още да се опише всичко забранено в закона и всичко останало да се счита за разрешено. Така контролът ще е по-лесен и ясен, коментира още Игнатов.

Камарата предлага и въвеждането на електронна система за подаване на проектите и издаване на разрешения за строеж. В момента се ходи от гише на гише и инстанция на инстанция, разнасят се огромни проекти на хартия в няколко екземпляра, иска се съгласуване след съгласуване.

В чужбина вече има електронни системи, с които инвеститорът се поставя в центъра на събитията. Проектите се подават през онлайн портал в информационен облак, а оттам се изпращат известия до съответните органи, за да се прегледа дали отговарят на изискванията. Така се ускоряват и всички срокове в строителството.

Игнатов подчерта, че строителството в България има дял около 30% в икономиката, отделно са и свързаните индустрии. Една такава система означава отпушване и на икономиката и отваряне на работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Първо, никой "голям инвеститор" не спазва ЗУТ и за това той трябва да бъде променен! В София, комплексите строени до 90-та са хора, макар и с не толкова луксозни апартаменти. Всички новопостроени комплекси са луксозни затвори, с абсолютно некадърни, не функционални или направо липсващи инфарструктори. Алчността на градоначалниците няма да бъде регулирана с нов ЗУТ! Най-напред трябва да има възмездие за ограбените човешки ценности! Закон за отговорностите и възмездието, това трябва да бъде прието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Ако искаш да сринеш едно общество, започни да му променяш начесто правилата: писаните закони/обществен строй/управляващите/и т.н. ... (все известни неща на режисьорите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още