Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Фандъкова: Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна или надстроявана

Столична община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и цялата зона около паметника

Фандъкова: Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна или надстроявана

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Къщата, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, на ул. „Ангел Кънчев“ №3 е паметник на културата и тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Facebook.

По инициатива на Фандъкова и по предложение на главния архитект на София арх. Здравко Здравков Столична община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника, които ще се предложат за приемане на Министерството на културата.

"Това е единственият законен начин, по който може да се въведат рестрикции на застрояване в зоната и се надявам, че Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство към Министерството на културата ще го приеме", пише Фандъкова.

Издадената през 2020 г. заповед за изменение на плана стъпва на внесено положително становище от Министерството на културата, като в заповедта е поставено условие за намаляване на застрояването. То обаче може да бъде законово гарантирано само ако Министерството на културата приеме предложението на общината за въвеждане на нов охранителен режим в зоната на паметника.

"Затова поискахме от Министерството на културата да не съгласува проекти за намеси в сградата и охранителната ѝ зона до приемане на новите режими за опазване", отбелязва Фандъкова. "Това е общото ни становище с кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, който по закон има задължение да съобщи заповедта и да събере възраженията към нея", посочва още столичният кмет.

Изработването на режими за опазване, които да определят обхвата на допустимите намеси в зони, е ключова задача както за защита на паметниците на културата, така и на средата около тях. Затова и по инициатива на главния архитект Столична община разработи такива режими за цялата зона между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Георги С. Раковски“, както и за всички единични недвижими културни ценности в нея, отбелязва Фандъкова.

„Надявам се, че нашите предложения ще бъдат приети от Министерството на културата и неговата специализирана администрация, която единствена има право да утвърждава режимите за опазване на културните ценности“, допълва столичният кмет. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Новите жилища у нас през първото тримесечие - повече и по-големи