IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Само ДНСК ще реши дали да спре строителството на небостъргача

Прокуратурата проверява разрешителното за строеж на високата сграда на „Артекс”

18:07 | 02.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изграждащият се небостъргач в Лозенец. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Изграждащият се небостъргач в Лозенец. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Само ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол) може да вземе решение дали строителството на небостъргача „Златен век” на „Артекс” може да бъде спряно. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Нова ТВ.

Според нея това е в правомощията на ДНСК. “Ние, което е трябвало да направим, сме направили. Моята позиция от самото начало е, че такава сграда – толкова висока, няма място там. Точно заради това казах на главния архитект да не удължава строителното разрешително”, заяви Фандъкова и обясни, че от проверките ще стане ясно как се е получило разминаването между решенията на ДНСК и главния архитект за строежа. 

„Знаете, че в момента върви проверка от прокуратурата”, подчерта столичният кмет.

Днес по-рано се разбра, че министрите с апартаменти от „Артекс” ще обясняват пред антикорупционната комисия как са ги закупили. Председателят на антикорупционния орган Пламен Георгиев съобщи, цитиран от Вulgaria ON AIR, че Цецка Цачева, Ваня Колева и Цветан Цветанов са купили луксозните си апартаменти като физически лица. Вежди Рашидов обаче е направил това чрез фирма. А всички сделки са изповядани при един и същ нотариус, установила проверката на антикорупционната комисия по скандала "Апартаментгейт".

По думите на Георгиев министри и заместник-министри ще дават обяснения заради неяснотата около разрешителните за строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

Investor.bg  припомня, че те са давали становища в хода на изграждането на сградата. Строителят на небостъргача и този на кооперациите, с т.нар. "апартаменти на властта" в квартал "Изток" е един и същ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
важното е покрай далаверите на дпс да е тихо.... кво е един апартамент без тец до него :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Фяндъкова само преди 3-4 дни от Строителния контрол казаха че проблема с тази сграда може да бъде решен само от съда Какво прехвърляте си само топката а строителството там продължава докато го завършат и хората забравят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
CGY
преди 5 години
О, и проблем е, че ако не се беше разсмърдяло около номенклатурчиците, нямаше и дума да се обели за тази сграда, както се случва и за много други шедьоври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
CGY
преди 5 години
Проблемът е, че някой изобщо е разрешил 30+ етажна сграда на това място, че не забелязва как инвеститорът продава жилища в нежилищна сграда, че институции, прехвърлят функцията, заради която съществуват, на други институции. Проблем е в европейска столица с 1,5+ млн. население да няма никаква мисъл и визия за градоустройство и градска среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
аааа нема проблем вече, цецо им го реши и не е до хората, a до някъв градоустройствен план дето само пречи и уж имало лимита за височината в тоя квартал, *** сега един план ли ще съсипе на цецо гледката, аркадаш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Shadow1
преди 5 години
Какъв е проблема в случая ? Че има шанс да строят без разрешително или че сградата е твърде висока и хората не я харесват, не можах да разбера от статията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още