IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери искат законови промени заради агроекологичните ангажименти

Агроекологичните ангажименти се поемат за 5 години и за едни и същи имоти, а споразуменията за уедрено ползване на земята се сключват всяка година

16:40 | 24.04.15 г.
Фермери искат законови промени заради агроекологичните ангажименти

Стопаните с агроекологични ангажименти отново напомнят за необходимите законодателни промени, които да им гарантират използването на земята за период от 5 години.

Агроекологичните ангажименти се поемат за 5 години и за едни и същи имоти, а споразуменията за уедрено ползване на земята се сключват всяка година, напомнят от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

В Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха приети промени, които гарантират необходимия 5-годишен период за местоположението и географските граници на площите единствено по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони за стария програмен период (2007-2014 г.), припомнят от асоциацията.

Защита за фермерите по новите мерки „Агроекология и климат“ и „Биологично земеделие“ от новата програма обаче не е предвидена.

Предложенията на асоциацията са изпратени на председателя на комисията по земеделието и храните към Народното събрание Румен Христов.

Асоциацията настоява, че промяната е неотложна, в противен случай има реална опасност да не се усвоят средствата по двете нови мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още