IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми от автоиндустрията с интерес към икономическата зона в Божурище

Нови шест български високотехнологични компании ще изградят производствени мощности там

13:35 | 18.09.14 г.
<p>
	План на икономическата зона край Божурище. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

План на икономическата зона край Божурище. Снимка: Investor.bg

Националната компания „Индустриални зони“ преговаря с още няколко компании, които да открият предприятия в икономическата зона „Божурище“. Това коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Атанас Ненов.

Фирмите са от автомобилната индустрия, електрониката и новите технологии, допълни Ненов.

Днес беше открит първият етап от икономическата зона, в рамките на който е и заводът на Behr Hella Thermcontrol за климатични инсталации за автомобили. Заводът ще заработи още този месец, като компанията е разкрила около 350 работни места, а инвестицията е за 42,5 млн. лева.

Още шест български високотехнологични компании ще изградят производствени мощности в икономическата зона „Божурище“ - Ацом ООД, АРК Метрология ООД, Иновас ООД, Неона ООД, Волаком ООД и Оптикс АД. Общият размер на инвестициите на фирмите е около 10 млн. лева, а очакваните нови работни места – около 400.

Дотук в зоната са изградени близо 2,5 км улици, тротоари и велоалеи, три кръгови кръстовища, 18 отклонения към имоти, резервоар за дъждовни води, дъждовна канализация, канализация, водопровод, газопровод, близо 3 км подземни тръбни трасета с кабелна мрежа, дизелов генератор и друга инфраструктура.

"Строителството на инфраструктурата в икономическата зона в Божурище продължава съобразно нуждите на новите инвеститори, които проявят интерес да стъпят в нея", обясни Ненов. Паралелно с това ще се работи и съвместно с Българската агенция за инвестиции, за да се подготви сертификацията на инвестициите.

Проектът за икономическата зона край Божурище е приоритетен за компанията "Индустриални зони", коментира още Ненов. Това е и най-голямата икономическа зона в страната.

"Запитвания от две компании има и за индустриалната зона край Карлово, която е в процес на изграждане", посочи той. Интерес са проявили две български компании от леката промишленост.

Ненов припомни, че в индустриалната зона в Телиш влезе корейски инвеститор в биопроизводството. Фирмата планира да изгради затворен цикъл на екологично производство на гъби, фуражни култури и месо, включително да построи и птицеферма.

"Зоната в Бургас е почти запълнена – свободен е останал само един терен", допълни Атанас Ненов. Търсят се инвеститори и за индустриалната зона Варна-запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още