IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът Black Sea Property придобива терени в Пловдив и край морето

Цената на сделката е 3,3 млн. евро

17:06 | 03.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Фондът за инвестиции в недвижими имоти Black Sea Property, регистриран на остров Ман, е придобил две подразделения на британския фонд European Convergence Development Company (ECDC), който също притежава имоти в България, предава Bloomberg.

Цената на сделката е 3,3 млн. евро (3,7 млн. долара) плюс нетна кешова позиция в European Convergence Development (Cayman), включително филиалите й, и ECD Management (Cayman), съобщи Black Sea Property.

Придобивката включва и неизплатен дълг от около 119,2 млн. евро, представляващ заем, отпуснат от ECDC.

Black Sea Property е собственик на историческата сграда в центъра на София на ул. „Иван Вазов“ 1, където се намира офис на „Уникредит Булбанк“, и на къмпинг „Градина“ на черноморското крайбрежие. European Convergence Development беше първоначалният инвеститор в провалилия се проект за търговски център в Русе, „Мега Мол Русе“, заедно с русенската компания „Мегахим“.

„Мега Мол Русе“ отвори врати през 2010 г. като част от плановете градът да се превърне в притегателен център за румънците. Румънските туристи и купувачи обаче постепенно се оттеглиха от пазара в града заради обезценката на леята.

Молът обяви фалит, след като лондонският клон на Банка Пиреос заведе изпълнително дело заради необслужван кредит. 

Основните активи на ECD (Cayman) включват косвено участие със 70% в два терена в Крайморие, най-южния квартал на Бургас, и 100% собственост на два терена в Пловдив. ECD Management (Cayman) е директор на борда на две български съвместни дружества – Търговски парк Крайморие и „Мега Мол Русе“.

Имотите в Пловдив са подходящи за логистични и индустриални складове, а терените в Крайморие – за жилищни сгради, търговски център или хотел, уточнява Black Sea Property.

Финализирането на сделката зависи от редица условия, включително придобиването на минимум 28,6% и максимум 29,9% от ECDC при цена на акция, която е равна на нетната стойност на акцията.

„Щастливи сме, че договорихме условията по това значително придобиване след много месеци на разговори между страните, които очакваме да приключим в близко бъдеще. Сделката ще добави още терени за компанията, което от своя страна ще увеличи стойността за акционерите“, казва Алекс Борели, президент на Black Sea Property.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още