IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Шопов: Няма сграда на територията на София, която да е незаконна

Според лидера на асоциацията на строителните предприемачи обществото трябва да участва активно при обсъжданията на градоустройствените планове

21:31 | 13.09.18 г. 2
Г. Шопов: Няма сграда на територията на София, която да е незаконна

Преди началото на всеки строеж има план за изпълнението му. Този план подлежи на обществено обсъждане, преглед от комисии и е разглеждан от специалисти. След влизането му в сила той трябва да е устойчив. Обществото обаче у нас остава пасивно при промените на плана и става активно след началото на строежа, а е необходимо именно обратното. Обществото трябва да е по-активно, запознато и компетентно преди одобрението на плана. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов посочи, че напрежението при стартирането на даден строеж идва от факта, че тези отношения не са ясно регламентирани.

„Начинът да не се изпълни един план е да има достатъчно активност преди началото на работата по резлизацията му“, каза той.

Като друг недостатък гостът определи частичното изменение на градоустройствения план.

„По цял свят плановете се правят цялостни. Най-малката територия, която трябва да бъде обхваната, е поне с размерите на един квартал. Планът за нея не би трябвало да може да се променя поне за период от 20 години“, допълни той.

Шопов посочи, че към момента в столицата незаконни имоти няма.

„Няма сграда на територията на София, която да е незаконна. Има обаче сгради, които формално спазват градоустройствените изисквания, но все пак пречат на останалите. Промяна трябва да се търси в действащата нормативна база“, заключи той.

Повече от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Веск
преди 5 години
Наказахте Иванчева с измислен скандал за корупция и ви се отвори парашута за крадене без мярка и строеж с лесно уреждани докумвнти. Ама да видим. Той *** ще се препълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Дефиниция за незаконна сграда? Тези без акт 16, но в които се живее влизат ли в това число? А разни пристройки без разрешителни, надстройки, къщички...те броят ли се?Народът се изучи, по добре да си плати, за да му се узакони, отколкото да му стои така и после по трудно да го продаде имота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още