Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Г. Шопов: Няма сграда на територията на София, която да е незаконна

Според лидера на асоциацията на строителните предприемачи обществото трябва да участва активно при обсъжданията на градоустройствените планове

гледано: 1495   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Преди началото на всеки строеж има план за изпълнението му. Този план подлежи на обществено обсъждане, преглед от комисии и е разглеждан от специалисти. След влизането му в сила той трябва да е устойчив. Обществото обаче у нас остава пасивно при промените на плана и става активно след началото на строежа, а е необходимо именно обратното. Обществото трябва да е по-активно, запознато и компетентно преди одобрението на плана. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов посочи, че напрежението при стартирането на даден строеж идва от факта, че тези отношения не са ясно регламентирани.

Още по темата

„Начинът да не се изпълни един план е да има достатъчно активност преди началото на работата по резлизацията му“, каза той.

Като друг недостатък гостът определи частичното изменение на градоустройствения план.

„По цял свят плановете се правят цялостни. Най-малката територия, която трябва да бъде обхваната, е поне с размерите на един квартал. Планът за нея не би трябвало да може да се променя поне за период от 20 години“, допълни той.

Шопов посочи, че към момента в столицата незаконни имоти няма.

„Няма сграда на територията на София, която да е незаконна. Има обаче сгради, които формално спазват градоустройствените изисквания, но все пак пречат на останалите. Промяна трябва да се търси в действащата нормативна база“, заключи той.

Повече от разговора вижте във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Наказахте Иванчева с измислен скандал за корупция и ви се отвори парашута за крадене без мярка и строеж с лесно уреждани докумвнти. Ама да видим. Той кенефа ще се препълни.
2
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Дефиниция за незаконна сграда? Тези без акт 16, но в които се живее влизат ли в това число? А разни пристройки без разрешителни, надстройки, къщички...те броят ли се?
Народът се изучи, по добре да си плати, за да му се узакони, отколкото да му стои така и после по трудно да го продаде имота.

Още от България
Средната почасова заплата в строителството у нас е най-ниската в Европа