IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главна инспекция по труда командирова още екипи за проверки в строителството

Секторът продължава да е един от най-рисковите въпреки засиления контрол

15:26 | 09.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След края на летния туристически сезон Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) пренасочи допълнителни екипи за проверки в строителството, тъй като данните показват, че секторът продължава да бъде рисков както по отношение на безопасността на труда, така и при разрешаването на спорове при трудовите взаимоотношения, работното време и почивките.

От пресцентъра на ГИТ съобщиха, че командировани екипи от страната ще подсилят дейността на дирекциите "Инспекция по труда" в София-град и в София-област, заради силно завишените обеми на строително-монтажните дейности в столицата. 

Освен безопасността на труда, акцент при проверките, ще е контролът на разпоредбите за разпределение на работното време, на почивките и отпуските, тъй като неосигуряването на задължителната междудневна и седмична почивка води до преумора, която повишава риска от трудов травматизъм, посочват още от агенцията.

За деветте месеца на годината контролните органи на ГИТ са направили 3 590 проверки на строителни обекти, включително и на сгради, на които се извършват дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Инспекциите в строителството представляват 10,3% от всички проверки (34 680), които инспекторите по труда са направили за деветте месеца на тази година.

Установени са 18 610 нарушения, като 68% от тях - 12 670, са свързани с неспазването на регламентите за осигуряване на безопасност и здраве при работа, а 5 730 са в областта на трудовите правоотношения. За сравнение, през миналата година броят на двата вида нарушения в строителството е бил почти идентичен.

От ГИТ информират, че за отстраняване на констатираните нарушения са приложени 17 529 принудителни административни мерки. От тях 198 са издадените актове за спиране на дейността на обекти или на различни участъци от тях, както и на необезопасени машини или съоръжения, които пряко застрашават живота и здравето на работещите.

Данните показват, че половината от всички издадени актове за спиране (392) са при извършване на строително-монтажни работи.

От общо 47 работници  11са отстранени поради непознаване на правилата за безопасна работа и липсата на правоспособност.

При проверките инспекторите на ГИТ са констатирали 490 случая на работещи без сключен трудов договор или без да им е предоставен екземпляр от него, както и копие от уведомлението, заверено в НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още