Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Главна инспекция по труда командирова още екипи за проверки в строителството

Секторът продължава да е един от най-рисковите въпреки засиления контрол

Главна инспекция по труда командирова още екипи за проверки в строителството

Снимка: БТА

След края на летния туристически сезон Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) пренасочи допълнителни екипи за проверки в строителството, тъй като данните показват, че секторът продължава да бъде рисков както по отношение на безопасността на труда, така и при разрешаването на спорове при трудовите взаимоотношения, работното време и почивките.

Още по темата

От пресцентъра на ГИТ съобщиха, че командировани екипи от страната ще подсилят дейността на дирекциите "Инспекция по труда" в София-град и в София-област, заради силно завишените обеми на строително-монтажните дейности в столицата. 

Освен безопасността на труда, акцент при проверките, ще е контролът на разпоредбите за разпределение на работното време, на почивките и отпуските, тъй като неосигуряването на задължителната междудневна и седмична почивка води до преумора, която повишава риска от трудов травматизъм, посочват още от агенцията.

За деветте месеца на годината контролните органи на ГИТ са направили 3 590 проверки на строителни обекти, включително и на сгради, на които се извършват дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Инспекциите в строителството представляват 10,3% от всички проверки (34 680), които инспекторите по труда са направили за деветте месеца на тази година.

Установени са 18 610 нарушения, като 68% от тях - 12 670, са свързани с неспазването на регламентите за осигуряване на безопасност и здраве при работа, а 5 730 са в областта на трудовите правоотношения. За сравнение, през миналата година броят на двата вида нарушения в строителството е бил почти идентичен.

От ГИТ информират, че за отстраняване на констатираните нарушения са приложени 17 529 принудителни административни мерки. От тях 198 са издадените актове за спиране на дейността на обекти или на различни участъци от тях, както и на необезопасени машини или съоръжения, които пряко застрашават живота и здравето на работещите.

Данните показват, че половината от всички издадени актове за спиране (392) са при извършване на строително-монтажни работи.

От общо 47 работници  11са отстранени поради непознаване на правилата за безопасна работа и липсата на правоспособност.

При проверките инспекторите на ГИТ са констатирали 490 случая на работещи без сключен трудов договор или без да им е предоставен екземпляр от него, както и копие от уведомлението, заверено в НАП.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Добромир Ганев: В брокерския бранш няма регулация и това отблъсква потребителите