IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Global Property Guide: Цените на жилищата в България продължават да растат силно

Строителството остава доста под пика и продължава да намалява, отбелязва онлайн изданието

15:15 | 27.12.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Жилищният пазар в България остава силен, подкрепен от ниските лихви и силната икономика, пише онлайн изданието Global Property Guide в обзорен материал.

Индексът на цените на жилищата постигна годишен ръст от 7,51%  през второто тримесечие на 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Цените на новите жилища са се повишили със 7,2% на годишна основа през второто тримесечие на 2018 г. спрямо годишен ръст от 7,3% през второто тримесечие на предходната година, а цените на съществуващите жилища са се увеличили със 7,7%, като ръстът се забавя спрямо годишния скок от 9,2% през второто тримесечие на 2017 г.

Почти нулевите лихви по депозитите насърчиха хората да инвестират в имоти и стимулираха покупките на жилищни имоти „на зелено“, отбелязва Global Property Guide.

Въпреки силното търсене строителството остава слабо. През трите тримесечия на 2018 г. новопостроените жилища са намалели с 9,2% до едва 5809 единици спрямо същия период на миналата година, сочат данни на НСИ.

От 2000 до 2008 г. България преживя бум на цените на жилищата,  като те нараснаха с около 300%. Балонът се спука в края на 2008 г., припомня изданието.

Търсенето на имоти в големите градове продължава да расте, а предлагането е все по-ограничено от ниските нива на новото строителство, допълва Global Property Guide.

Местни вариации на цените на жилищата

Всички големи градове в България отбелязаха силен ръст на цените на жилищата в годината до второто тримесечие на 2018 г.

В София цените на жилищата са нараснали с 8,3% на годишна основа през второто тримесечие. Цените на съществуващите жилища се увеличиха с 10,1%, а новите жилища поскъпнаха с 4,4%.

Варна, най-големият град на Черноморското крайбрежие, отбеляза ръст на цените на жилищата от 5,6% в годината до второто тримесечие на 2018 г. През същия период цените на новите жилища се се повишили с 5,1%, а на съществуващите жилища – с 5,9%.

В Пловдив, вторият по големина град в България, цените на жилищата са нараснали с 12,9% в годината до второто тримесечие на 2018 г., като цените на съществуващите жилища са се повишили с 14,4%, докато ръстът при новите жилища е достигнал 10,1%.

В Бургас цените на жилищата са нараснали с 6,4% в годината до второто тримесечие на 2018 г., като новите жилища са поскъпнали със 7,1%, а цената на съществуващите жилища е нараснала с 5,1%.

Най-търсени квартали в София

Българската столица остава една от най-предпочитаните локации в страната. През първото полугодие на 2018 г. средните продажни цени са варирали между 145 хил. и 180 хил. евро за двустайните апартаменти и 210 хил.-250 хил. евро за тристайните, сочат данни на Colliers International. Цените на къщите започват от 450 хил. евро.

Южните квартали на София привличат силен интерес както от местни, така и от чуждестранни купувачи. В Лозенец и централните части търсенето остава високо, въпреки че тези локации регистрират най-силния ръст на цените на имотите в страната, като те варират между 1500 и 2000 евро на кв. м. Стрелбище и Гоце Делчев също са предпочитани квартали, като цените на имотите там варират между 1100 и 1400 евро на кв. м.

Кръстова вада и Хладилника, особено по булевард „Черни връх“ и около Paradise Center, също са популярни заради подобрената инфраструктура, наличието на търговски центрове, близостта до Витоша и предстоящото откриване на станции на метрото. Средната цена на жилищата в Кръстова вада към момента е около 1200 евро на кв. м.

Други търсени квартали са Студентски град и Витоша заради наличието на новопостроени жилища на достъпни цени. Средната цена на жилищата във Витоша в момента е 1100 евро на кв. м, докато в Студентски град е 1000 евро на кв. м. Манастирски ливади, Младост и Връбница също са популярни със средни цени на жилищата между 800 и 1100 евро на кв. м.

 

Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 4
nikolovnn
преди 5 години
Признавам, че статиите свързани с имоти (вече) ги чета по диагонал. Ено въпросче от лаик - за броя на продажбите нищо не видях в статията, отделно не видях нищо за тенденциите (евентуално покачване на лихвите, евентуално затягане на раздаваните кредити...). По мое мнение журналистиката, малко от малко поне, трябва да е безпристрастна... Нищо такова не виждам аз!Поздрави и весели празници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
skyfighter
преди 5 години
В статията се споменава броя на новите жилища, че са 5 759 за периода януари - септември за страната. Тези данни на НСИ да грешни, и те го знаят, днес говорих с тях. Данните за София са в пъти занижени, тоест те нямат нищо общо с реалността. Вижте данните по градове/области и ще видите. Реалната цифра за страната, ако само София е грешна, трябва да са към 8 000 да речем.Моля вземете мерки за корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
ей това е анализа, другото са глупости! сега е момента за парталамента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 8
sdk
преди 5 години
тези глупости за имотният пазар в бг, вече въобще не ги чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
coder
преди 5 години
Май са объркали евро с лева в цените за двустаен/тристаен. Иска им се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
аз не знам те коги са спадале .... единпанел според Тиквесторо требе да е около 500стин бона вече с тия безконечни съчинения .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Отговорните другари демек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Тъй ша а... Тиквата, Рапона, Цацата, Шиши, Шматката и Големите *** в качеството си на колониална администрация направиха икономиката неефективна.Къде да влагат пари, тия де перат пари и евробюджети?Нали да трупад парламетни, да мое младите да няма къде да раждат.Требе да се надуват всички балони, кои мое да се надуват.А ако нещо се отклони от правилния курс на Партията,Рапона от Фашингтон ще се провикне, та отговорните дръгари да го чуят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
hob6
преди 5 години
Ограничено предлагане!!Хмм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още