Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Голяма агенция за имоти иска комисиона дори без сделка

Четете текстовете с малки букви в договорите, съветва председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила, че голяма агенция за недвижими имоти обвързва клиентите си със задължение за изплащане на комисионно възнаграждение в размер на 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1000 евро, дори когато те решат да закупят от друго лице огледания чрез въпросната фирма имот. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на контролния орган, пред БНТ.

Маргаритов обясни, че агенцията излиза на едно от челните места във всички търсачки в интернет, събира от онлайн пространството различни оферти за продажба на недвижими имоти и ги предлага на свои клиенти, без да има ексклузивното право да ги продава. 

Още по темата

„Ако отидете на оглед с въпросната агенция, подписвате протокол, в който с малки букви пише, че ако впоследствие този имот не си го купите от тях, дължите комисиона в размер на 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1000 евро без ДДС. Това е абсолютно недопустимо решение и се съдържа в документ, който не е договор, а е просто един протокол”, поясни Маргаритов, цитиран от пресцентъра на КЗП.

Той отправи предупреждение хората да внимават, когато полагат подписа си върху подобни документи, за това дали „в малките букви не се крие едно три-четири-пет хиляди евро задължение.”

В момента КЗП провежда и инициатива за проверки на автокъщите за автомобили втора употреба.

Маргаритов потвърди, че продължават и активните проверки на КЗП по Черноморието и останалите райони в страната с повече почиващи, включително и в планинските курорти. От началото на юни комисията е извършила над 1000 проверки в хотели, ресторанти и различен тип атракциони по Черноморието, където има най-много летуващи. Проверки текат и в търговската мрежа. В около 5% от случаите се установяват нарушения.

Той напомни, че работят всички приемни на комисията по Черноморието. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
С нормативни промени МРРБ предлага ателиетата да станат жилища