IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят нови мерки за пожарна безопасност при санирането

На пазара е установена топлоизолация, произведена от румънски фирми, която не отговаря на посочената реакция на огън

16:54 | 06.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В рамките на няколко седмици се очаква експерти от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да са готови с механизъм, по който всяка от санираните по националната програма жилищни сгради с материали, които не отговарят на противопожарните стандарти, да бъде обследвана и да се предприемат допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на живеещите там.

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА.

Мерките ще бъдат указани за изпълнение от строителите там, където сградата не е приета от финалната приемателна комисия, и на общините, ако договорът за строително-монтажни дейности е приключил и сградата трябва да бъде въведена в експлоатация.

Мерките ще се изпълняват в рамките на съществуващите договори или със средства от общините.

Министър Нанков напомни за сигналите, получени от Асоциацията по изолации в строителството, за топлоизолационен продукт от експандиран полистирен, произведен от две румънски фирми. При изпитване в лаборатория в Италия и в Стара Загора се е доказало, че продуктите на една от румънските фирми не отговарят по реакция на огън като от клас "С", а са клас "Д".

Българската страна е уведомила надзорните органи в Румъния и Европейската комисия (ЕК), обясни министърът.

Нанков отбеляза, че за случая са информирани всички компетентни органи, включително и прокуратурата, за пускане на пазара на стока с декларация с невярно съдържание, а общини и изпълнители биха могли да заведат граждански искове за нанесени материални щети.

Министърът напомни за предприетите мерки след този случай, сред които да се искат декларации за топлоизолационните продукти, вложени на всеки един от обектите, финансиран по програмата, който е с височина над 28 метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Мерки да. Съкращаваме пожарните служби. Вместо те да получат полагащото им се оборудване за високи сгради, да се одитират за пожарни мерки сградите, да се осигурят дежурни екипи и заплати. Ама дебелогъзните цивилни търтеи в министерството трябва да пострадат, а те са наши, а не случайни хора. Относно материалите - цената е важна. Самият Делян Добрев каза - най-евтино в Хасково. Е как става най-евтино? Едното е сива икономика, роми на смешна заплата за работници и КЕЛЯВИ МАТЕРИАЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още