IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Жилищното кредитиране у нас се диктува от индивидуални оферти

Средният размер на ипотечните кредити е 78 хил. лв., сочат данните на Райфайзенбанк България

14:06 | 06.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Жилищното кредитиране у нас се диктува от индивидуални оферти

В момента пазарът на жилищно кредитиране в България се диктува от индивидуални оферти към клиентите, сочат наблюдения на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

„Клиентите са все по-информирани и пазарът изисква индивидуален подход към всеки един от тях както по отношение на качеството на обслужване, така и при отправянето на ценова оферта“, коментира Мариела Атанасова, директор на дирекция „Индивидуално банкиране“ в банката.

Средната сума, която хората теглят като ипотечен кредит, е около 78 хил. лв. Това показват данните на банката на база анализ на сделките сред собствената й клиентска база. Средният срок за погасяване на ипотечен кредит е 18 години, а около 570 лв. е размерът на средната месечна вноска по ипотечен кредит.

Основният процент от сделките са за покупка на жилище, а по-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж.

От банката отчитат ръст на дела на жилищните кредити в лева, които вече достигат 90% от всички нови сделки.

Данните показват още, че над 90% от кредитополучателите ползват и други банкови продукти. 80% от клиентите са предпочели да ползват застраховка „Живот“.

„Макар и с по-бавни темпове, лихвите по кредитите продължават да намаляват. В допълнение с наблюдаваното оживление на имотния и кредитен пазар, хората могат да получат заем на изгодни нива, които са по-ниски от равнищата преди кризата“, коментира още Атанасова.

Съгласно данните на БНБ от началото на годината средният годишен лихвен процент по жилищни кредити е спаднал с около 0,7 пр.п. - от 6,5% през януари 2015 г. до 5,8% към юни 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още