IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани и архитекти искат пълна промяна на градоустройството в София

Инициативен комитет настоява за повече прозрачност при избора на главния архитект на столицата

14:01 | 06.01.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Граждани и архитекти искат пълна промяна на градоустройството в София

Преобразуване на Направление “Архитектура и градоустройство” към Столичната община в дирекция, засилване ролята на кмета и Столичния общински съвет при определяне политиката за развитие на територията на общината и създаването на специално звено за устойчиво градско развитие, което да проучва добри практики, да събира данни и да анализира развитието на градските системи.

Това предлага инициативен комитет от граждански организации, урбанисти и архитекти, които са изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към общинския съвет Силвия Христова и председателя на постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева.

Същият инициативен комитет поведе преговори с местната администрация в София за преосмисляне на системата за градско развитие на столицата, след като главният архитект Петър Диков подаде оставка. В края на миналата година представители на инициативния комитет са се срещнали с кмета на София, а на срещата е договорено да внесат конкретни предложения за реформи, става ясно от писмото, разпратено и до медиите.

За Направление “Архитектура и градоустройство” се предлага да бъде включено в структурата на Направление “Инвестиции и строителство”, като главният архитект да запази административните функции, които са и законово определени, но да не може да инициира мероприятия за развитие на градската среда.

В други български градове длъжността “главен архитект” е подчинена на някой от заместник-кметовете, най-често по строителство и/или устройство на територията, посочва се в писмото до кмета и общинския съвет.

Що се отнася до новия орган, в предложението той е определен като “визионерски”, като се предвижда ръководителят му да е на пряко подчинение на кмета и да се избира след конкурс.

Групата специалисти и граждани предлага да се преструктурира и общинския експертен съвет по устройство на територията. Предлага се съветът да се извади от структурата на Направление “Архитектура и градоустройство” и да се превърне в контролиращ и координиращ орган.

Групата предлага и критерии за избора на бъдещия главен архитект на София, като настоява за публично обявяване на комисията за неговия избор и призовава за включването в нея на общественици с признат опит по отношение на градската среда.

Предлага се общината да създаде онлайн платформа, в която кандидатите за длъжността главен архитект да представят концепциите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stasi666
преди 8 години
Късно е.До всеки булевард и улица бяха застроени сгради без отстояния,както и десетки градинки който се превърнаха в кооперации, повечето общински терени станаха частни,а много сгради се построиха без гаражи и сега е катастрофа.Блейката кмет проспа всичко или поне така се води
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 8 години
София вече е съсипана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още