IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите на Шумен вече няма да дължат такса при сигнал за незаконен строеж

Досега кметството искаше по 35 лева за всеки сигнал

12:51 | 01.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложение да отпадне таксата от 35 лева, насочена срещу проявите на междусъседско доносничество, е направил пред Общинския съвет в Шумен местният обществен посредник Иван Капралов. Т. нар. такса "доносник" се събира от всеки гражданин, който подаде сигнал за незаконно строителство, съобщава вестник „Монитор“. 

Навремето събирането на 35 лева на сигнал било въведено, за да ограничи злоумишлените сигнали, с които съседи се топели един друг и така ангажирали с междусъседските си отношения и общинската администрация.

Парите обаче не били проблем за будните граждани. През 2015 година 34 души  са се бръкнали с по 35 лева, за да изразят активна гражданска позиция срещу съседа нарушител, а в общинската хазна влезли съответно 1190 лева.

Според Иван Капралов обаче таксата е незаконна и трябва да отпадне от Наредбата за местните такси и цени на услуги.

Искането на местния омбудсман е прието за основателно вчера по време на заседание на временната комисия, която анализира цените и услугите на община Шумен, но крайното решение трябва да бъде взето от Общинския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kony
преди 7 години
На много места се събират незаконни такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още