IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GTC очаква Mall of Sofia да ѝ носи 7,55 млн. евро приходи от наеми на година

96% от площите в търговския център са наети, става ясно от отчета на компанията за първото полугодие

15:55 | 24.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: GTC</em></p>

Снимка: GTC

Полската група за недвижими имоти GTC (Global Trade Center) очаква Mall of Sofia да ѝ носи годишни приходи от наеми на стойност 7,55 млн. евро, става ясно от отчета на компанията за първото полугодие. Очакваната доходност от инвестицията е 19,5%.

Припомняме, че в края на април компанията купи търговския център на бул. „Александър Стамболийски“ и офис сградата към него от дотогавашния му собственик Europa Capital. Търговската площ на мола е 22 900 кв. м, а офис площите са 10 300 кв. м. 96% от площите са наети, става ясно от отчета. 65% от цената на сделката е била платена с банков заем, съобщава още компанията. 

За четирите месеца, откакто е част от портфолиото на GTC, Mall of Sofia заедно с още двe новопридобити офис сгради в Букурещ и Белград са донесли приходи от наеми на стойност 4 млн. евро. 

Нетната печалба на GTC след облагането с данъци възлиза на 46 млн. евро през първото полугодие, което е спад спрямо сумата от 60 млн. евро за същия период на миналата година. Печалбата от акция възлиза на 10 евро цента. В същото време печалбата от оперативна дейност е нараснала с 35% до 29 млн. евро спрямо 21 млн. евро през първото полугодие на миналата година.

Приходите от наеми и услуги са се увеличили до 73 млн. евро спрямо 58 млн. евро през първите шест месеца на миналата година. По-високите приходи се дължат на придобиването, завършването и отдаването под наем на нови търговски центрове и офис сгради, но в същото време компанията е загубила приходи за 3 млн. евро заради продажбата на моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас. GTC продаде двата мола през април миналата година на южноафриканската инвестиционна компания MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро.

Дългът на полската компания през първото полугодие достига 1,135 млрд. евро, като е нараснал спрямо 1,031 млрд. евро към 31 декември 2017 г. Общата стойност на притежаваните от GTC имоти възлиза на 2,117 млрд. евро.

„Солидното оперативно представяне наред с успешното строителство и дейност по придобивания подобряват ключовите индикатори за представянето (KPI) на GTC“, казва Томас Курзман, главен изпълнителен директор на GTC. „Стабилното търсене на висококачествени офис и търговски площи в столиците на страните от Централна и Източна Европа и в големите полски градове подкрепя силно стратегията ни за развитие и придобивания“, допълва той.

GTC Group е водещ инвеститор в сектора на недвижимите имоти в Полша и три столици в Централна и Източна Европа. Компанията оперира в Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Сърбия и България. Групата е създадена през 1994 г. 

Днес GTC управлява портфолио от 42 търговски обекта, предоставящи близо 700 хил. кв. м офис и търговски площи, на свои наематели и клиенти в Полша, Белград, Будапеща, Букурещ, Загреб и София. Освен това, GTC има търговски и офис сгради в столиците на Централна и Източна Европа, от които 85 хил. кв. м са в строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още