IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелът на Ванко 1 в Пловдив ще се превърне в Център за градска мобилност

Очаква се нова система за управление на трафика да намали задръстванията

17:03 | 25.08.15 г.
<p>
	Снимка: БНР</p>

Снимка: БНР

Конфискуваният от държавата хотел на рапъра Иван Главчев - Ванко 1 в Пловдив ще се превърне в  Център за градска мобилност. Днес заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова и кметът на Пловдив Иван Тотев дадоха старт на изграждането на Центъра, съобщи БНР.

Преустройството на сградата е част от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт“ и се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. Стойността му е 6,2 млн. лева с включен ДДС.

До края на годината над 50 светофарни уредби в града ще бъдат модернизирани с нови контролери за управление, които ще работят на база детектори на трафика.

Специални датчици ще следят трафика, така че 50-те кръстовища да работят в един режим на работа, обясни кметът. Той изтъкна, че в следващия програмен период се предвижда надграждане на транспортния проект, за да бъдат обхванати още кръстовища.

С реализацията на проекта движението в града ще се управлява динамично, в зависимост от натовареността, заяви  Станимир Хаджийски, представител на консорциум „Пловдив - интелигенти транспортни системи“ - фирмата, която изгражда Центъра за управление на трафика.

Експерти очакват времето за придвижване в Пловдив да намалее с 20%.

Хотелът на рапъра Ванко 1 бе отнет в полза на държавата през 2011 г. по Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

По информация на Нова телевизия инсталираната на покрива статуя на Христос, която е със съмнителна естетическа стойност и копира символа на Рио де Жанейро, няма да бъде демонтирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още