IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И 2015 се очертава като "година на купувача" на жилищния пазар в София

Появата на нови жилищни проекти ще роди силна конкуренция сред продавачите, прогнозират брокери

13:28 | 29.04.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столичното метро прави заобикалящите го квартали предпочитани. <em>Снимка: БТА (на снимката новоизграждащ се участък от отсечката Младост 1 - &bdquo;Бизнес парк София&rdquo;)</em></p>

Столичното метро прави заобикалящите го квартали предпочитани. Снимка: БТА (на снимката новоизграждащ се участък от отсечката Младост 1 - „Бизнес парк София”)

И 2015 г. се очертава да бъде „година на купувача” за пазара на жилищни имоти в столицата, прогнозират от Адрес Недвижими имоти.

Според агенцията липсата на достатъчен обем качествени проекти е създала у някои продавачи нагласата, че е разумно да спрат продажбата, да опитват по-високи ценови нива или да не са отстъпчиви при преговорите. Това само допълнително ще забави продажбите им, като ги постави в неизгодно положение, тъй като строителите вече започнаха изграждането на нови конкурентни проекти и в следващото шестмесечие се очаква да станат много силен играч на пазара, смятат брокерите. Според тях най-разумно за продавачите е да опитат да сключат сделка преди появата на новите обеми, при това придържайки се към настоящите пазарни нива.

„На пазара се появи отчетлив глад за нови качествени жилища, но строителните предприемачи подготвят отговора си сравнително бързо”, посочва Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес. „Растящият брой разрешителни за строеж в столицата вече започна да се превръща в бързо изграждащи се проекти, при това създадени, за да задоволят конкретните изисквания на купувачите, изкристализирали през последните години”, допълва той.

По думите му, ако през 2013 г. новите проекти бяха по-скоро екзотика, то второто полугодие на 2014 г. и началото на 2015 г. показват сериозно раздвижване - започват се или са във фаза на строеж множество нови жилищни единици и така в следващите месеци предлагането значително ще се подобри – и като обем, и като качество. Това ще направи жилищата, които в момента са на пазара, особено тези със спорно качество и с недобра локация, по-трудно продаваеми.

Три ключови грешки на продавачите

Според анализаторите от агенцията продавачите допускат три ключови грешки. Първата е убеждението, че имотът им е „най-добрият”, като не вземат предвид конкурентните обекти и съветите на специалисти.

Втората им грешка е да изтеглят имота си от пазара, защото са чули, че цените ще се вдигат и решават да изчакат, но това само амортизира жилището и го прави още по-непродаваемо, смятат брокерите. Освен това, когато получат предложение от купувач, често не могат да вземат бързо решение и изпускат възможността за сделка.

Като трета грешка от агенцията посочват, че продавачите не ремонтират имота, преди да го обявят за продажба. Според Адрес ремонтът би покачил цената, но основно в комуникативните райони, докато в останалите случаи на повечето продавачи ще се налага да направят компромис с офертната цена.

„Недостигът на някои типове апартаменти и единичните сделки, реализирани с надценка, вдъхна смелост у част от продавачите. Те решиха, че сега е моментът да покачат офертните си цени, като това поведение бе по-характерно за предлагащите имоти на комуникативни локации. Смятам, че подобни стъпки са прибързани. Информацията и вече немалкият брой на започнатите нови обекти кара купувачите да изчакват и всеки опит за изкуствен ръст на цените води до загуби за продавачите”, казва още Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Факторът българи от чужбина

Сред първите купувачи, които вече се ориентират в новите условия, са българите, живеещи в чужбина, посочват още от компанията. Най-често те имат заделени пари в брой и решават да си купят имот в родната страна, най-често „на зелено”.

Бюджетите им са между 50 хил. и 80 хил. евро, като мотивът им е, че в момента има изгодни оферти за току-що стартирали проекти. Същевременно сънародниците ни смятат, че рано или късно ще се върнат в България, а междувременно повечето от тях планират да отдадат жилището под наем.

„Само в последната седмица имахме 5 случая на българи, които от години живеят извън страната и имат заделени пари в брой. Днес те търсят сигурна инвестиция на тези средства и виждат, че предлагането на недвижими имоти в България вече започва да повишава качеството си или поне има индикации, че това ще се случи в близко бъдеще”, казва още Богданов.

Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 4
OPASEN
преди 8 години
Бате Ваньо,каза нещо ценно, ама не съвсем...Купувачът е водеща фигура, но не от 2009, а от около 2012 - ако знаеш колко заблудени овци си напазаруваха в годините след началото на големия погром (2009) и то с ясното съзнание, че цените са спаднали и правят сделката на живота си!! Бая се прецакаха, защото прибързаха с няколко години... Е, не се набутаха колкото купувачите от 2005-2008, но реализираха много добра загуба, а това означава, че за тези купувачи не може да се каже, че са били водещи фигури на пазара. За да си водеща фигура, поне според моите разбирания, трябва да си в позиция, в която да реализираш по-добра печалба за сметка на отсрещната страна ;-))От 2012 купувачите станаха водещи, защото продавачите бяха притиснати да продават!Не мисля, обаче, че още много дълго ще е така, защото вече ясно се вижда как продавачите не бързат да продават на всяка цена и съвсем скоро те ще станат водещи, а това ще доведе до вдигане на цените, колкото и да не ти допада това :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
нумбер уан си бе! не нумбар файф!те тва искат брокерите, да смучат нещо...кат няма кръв...друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
van05
преди 8 години
Купувача винаги е бил водеща фигура.Оферти бол.Човекът с акумулиран ресурс е царят от 2009 до момента.Собствен ресурс , а не заемен.А брокерите цървуланковци Пундита Скептико-Онанисти и прочие Песимисти,ключарки Бабитки и други Бибитки да го д*у***е на бай ви Ваньо нумбар фаив.*** по веригата смучещи кръв.ДЕПМЛБЦ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още