Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

И. Перфанова: 2019 г. ще е година на нови пазарни трансформации в имотния сектор

Според зам.-председателя на НСНИ брокерът е посланик и мениджър на процесите свързани с недвижими имоти

И. Перфанова: 2019 г. ще е година на нови пазарни трансформации в имотния сектор

Снимка: НСНИ Facebook Page

Ирена Перфанова е доскороешен председател, а в момента заместник-председател на Национално сдружение недвижими имоти/НСНИ/ по международната дейност. Член е на Борда на Европейската асоциация на професионалистите на недвижими имоти CEPI и член на REM Advisory Group към UNECE на ООН. С нея разговаря Снежана Стойчева - мениджър на imoti.net

- Повече от 25 години НСНИ обединява основните агенции за недвижими имоти в България. Каква е най-важната промяна в бизнеса с имоти, която постигна браншовата организация?

- Една от най-важните промени е нашата промяна в крак с времето. Имотният пазар се развива постоянно и професиите свързани с него също. Информираността какви са тенденциите в световен мащаб помага на професионалистите у нас да надграждат своите умения и знания. Браншовата организация има за цел не само да информира, но и да бъде обществено активна по теми, свързани с имоти. Интересуваме се от всяка една законодателна инициатива, институционални процедури, квалификационни възможности, пазарни регулации и статистики. Натрупването на тези интереси доразвива и нашата експертиза. Брокерът на бъдещето не е просто търговски посредник, а експерт с широки познания и способен не само да продава, но и да съветва и да управлява инвестиции. 

- Каква част от посредниците в сделките с имоти са квалифицирани, обучени и подготвени да бъдат компетентни консултанти?

- Много важно в този въпрос е думата „консултант“, което е различно от това да си само търговски посредник. На фона на общия мащаб не повече от 3% от брокерите имат професионална диплома за брокери на недвижими имоти и не повече от 10-15% преминават през специализирани обучения. Консултантът в сферата на недвижимите имоти трябва да има много специфични познания, за да дава правилни съвети на своя клиент. Не случайно професията е регулирана в много държави и брокерът не само посредничи в сделките, но е значим участник в събирането на специфични данни за създаване на пазарни статистики. Говорим все по-често за индексите за устойчиво развитие, които стъпват на изходна статистическа информация. А на база на тези индекси се създават стратегии за развитие. Брокерът седи в основата на този източник на информация, когато говорим за имоти.

- На какъв етап е подготовката на закона за брокерската дейност и на регистъра на брокерите?

- Доброволният регистър може да изпревари законодателството, защото създаването му зависи от бранша, докато регулацията на професията със закон изисква институционална подкрепа и е свързано с осъзнаване от страна на държавата на нуждата от подобна регулация. В държавите, където има такава нивото на обслужване на клиентите е в пъти по-високо и отговорно. Самата защита на интересите на потребителите е част от това законодателство. Пазарът няма нужда от огромно количество посредници, а от качествени професионалисти, а регулацията е задължителна причина за преминаване през специализирани обучения, придобиване на минимални начални знания, които да бъдат надграждани ежегодно.

- Каква част от агенциите за недвижими имоти у нас биха ползвали MLS и каква част от офертите за имоти биха влезли там?

- MLS е концепция за работа на брокерите в добре развитите пазари и доказалата се най-добра система за обмен на информация и споделяне на бизнес между професионалистите. Тази концепция е свързана с ексклузивни отношения между брокер и клиент, т.е. изграждане на високо ниво на доверие и поемане на сериозна професионална отговорност. MLS дава ценен инструмент в ръцете на посредника, чрез който той да продава недвижими имоти по най-добрия начин за клиента. Колкото повече брокери има в един MLS, толкова по-голяма е ползата за посредника и респективно неговия клиент.

MLS работи по утвърдени етични правила, което означава изграждане на доверие  и между брокерите. В MLS няма фалшиви оферти или оферти с неясни параметри, няма подвеждаща локация или некоректно посочена цена, защото всички оферти са ексклузивни. Там брокерите не са в конкуренция по между си, а клиентите са поставени в конкурентна среда. Затова крайният резултат за продавача е най-добрият възможен.
Колкото повече расте броят на ексклузивните оферти, толкова повече брокери ще ползват MLS и обратното, колкото повече се разработва MLS, толкова повече ексклузивни оферти ще има на пазара. 

Тази концепция е създадена преди десетилетия в САЩ  и през последните години започна да навлиза в Европа. В момента националните асоциации на всички европейски държави правят MLS, защото с налагането все повече на технологиите в бизнеса се осъзнава нуждата от подобен проект.

Съвременният MLS е много по-модерен и многофункционален от първоначално създадения. Той разполага с модерни CRM системи, които дават добра организационна структура за брокера и голямо удобство при комуникацията с клиента.

- С какво новата Национална жилищна стратегия  ще бъде полезна за брокери, агенции за недвижими имоти, строители и инвеститори?

- Това е стратегическа рамка полезна за всички българи, независимо дали са брокери или просто граждани. Тя предвижда бъдещи законодателни промени, които да внесат повече ред в управлението на собствеността, наемните отношения, данъчни стимули, професионални регулации, енергийна ефективност. Всеки брокер знае колко по-лесно се продава недвижим имот, когато се намира в добре поддържана сграда. А добрата поддръжка се регулира от добро законодателство. Националната жилищна стратегия е първа стъпка към ангажираността на държавата, общините, професионалистите  и гражданите към изграждане на устойчива жилищна среда следваща тенденциите за развитие на градовете и условията, в които живеем. Процесът на прилагане на стратегията е дълъг и промените, които биха настъпили ще отнемат много време, но колкото повече се отлага началото, толкова повече време губим да отговорим на международните стандарти за достъпна и устойчива градска среда и да създадем по-добри условия за живот за самите нас. А една устойчива градска и жилищна среда привлича повече инвеститори, бизнес и млади хора.

- Кои са десетте най-важни характеристики на брокера на новото време?

    - Да бъде запознат с устойчивото развитие и да стане пряк участник в него
    - Да бъде професионален съветник на своя клиент
    - Да бъде активен и инициативен гражданин и общественик
    - Да разбира не просто от имоти, а от процесите свързани с тях
    - Да управлява имоти и инвестиции компетентно
    - Да бъде специализиран 
    - Да бъде иновативен и да работи с най-новите професионални технологии
    - Да предлага комплексни услуги на своя клиент, свързани с недвижимите имоти
    - Да пази високо ниво на конфиденциалност и етичност
    - Да бъде експерт, динамичен и контактен
    
- Какви са вашите препоръки към потребителите, които търсят коректен и компетентен брокер?

- Препоръката от доволен клиент е най-сигурният индикатор, че си попаднал на подобен брокер.  Клиентът може да изиска да се запознае с професионалната квалификация на брокера, с портфолиото му от сделки, с организациите, в които членува, със специализацията му. Съветвам клиентите да избират един доверен  брокер, с който биха искали да работят, независимо дали купуват или продават недвижим имот.

- Какво да очакваме от 2019 година на пазара на имотите?

- Година на нови пазарни трансформации и процеси, които за едни населени места ще бъдат благоприятни, но за други не. Все още обаче пазарът продължава да е активен и очакваме да се запази такъв и следващата година, с много плавни темпове на покачване на цените, а на места в стабилизирането им. Балансиране на наемния пазар след големия скок на наемните нива през последните две години, което се усети основно при двустайни, тристайни апартаменти и офисни площи. Продължаващо търсене на новото строителство. Вероятно по-консервативно отпускане на кредити за закупуване на имот от средата на годината.

- Може ли брокерите да повлияят за по-добрата визия на столицата ни?

- Всеки гражданин е длъжен най-малко заради самия себе си да повлиява  за по-добрата визия на своя град. А за брокерите това трябва да се превърне в професионална ангажираност, защото те се срещат ежедневно с много клиенти и имат възможност да ги просвещават  в тази мисия. Има един утвърден модел на мислене у нас, който трябва бъде променен, за да създадем по-добра среда, а именно да се научим да мислим колективно, да приемаме общите части на сградите и като наша собственост, каквито те са в действителност, да приемаме градската среда като нещо създадено с наши средства и от самите нас чрез данъците, които общините събират от гражданите и да се грижим и ги пазим заедно, да възпитаваме децата си в устойчивост, за да са подготвени за своето бъдеще.
Брокерът не е просто посредник, той е посланик и мениджър на процесите свързани с недвижими имоти. Неговата експертиза трябва да е висока, за да бъдат и ползите от него големи. Някой анализатори слагат тази професия в списъка на изчезващите в следващите 20 години, а моето мнение е, че тя ще претърпи тотална трансформация  и именно от нея ще излязат специалистите по недвижими имоти на бъдещето, от които ще се очаква да поемат професионалните имотни услуги на новото време. 

На 15 и 16 ноември НСНИ организира Международен уъркшоп на тема: Моят град, Моят дом, Моят бизнес", на който ще бъдат обсъдени възможностите за насърчаване на устойчив жилищен сектор.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
ppl
преди 2 години
Няма профилна снимка
Защо никой не говори за това какви и дали плащат данъци АНИ-та. Аз поне не съм чул и видял! А и в радиус от 100 км от мен не съм чул данъчна проверка на АНИ! Който няма работа, става брокер на НИ и след месец е спец в далаверата!... о,майко!
1
 
13
 
3
преди 2 години
Тази същата преди седмица приказваше как за ръст в цените, особено в София било опасно да се говори вече, сега плавен ръст щяло да има.
1
 
10
 
2
redcretin до: Mohave _
преди 2 години
Няма профилна снимка
Опитват се пак да ловят маймуни с трици.
1
 
5
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Накрая ще се случи точно това - от снимката .

Още от България
П. Аврамова: Дигитализирането на строителния сектор ще го направи по-конкурентен