IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИК "Лозенец" сезира прокуратурата заради небостъргача "Златен век"

В края на юли Софийският административен съд отмени заповед на ДНСК за спирането на строителството на небостъргача

16:14 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Инициативен комитет „Лозенец“, който се бори срещу изграждането на 120-метровия небостъргач „Златен век“ от компанията „Артекс“, съобщи, че е сезирал прокуратурата с искане да провери дали има виновно поведение от страна на началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Поводът за недоволството на представителите на инициативния комитет е, че ръководителят на строителния надзор арх. Иван Несторов не е издал заповед за окончателно прекратяване на строителството на високата сграда. „Считаме, че отказът на отговорната по закон институция да се произнесе за валидността на разрешението за строеж на тази сграда от 2017г. представлява престъпно неизпълнение на служебните задължения“, се казва в съобщението до медиите на ИК „Лозенец“ .

Инициативният комитет оспорва позицията на Софийския административен съд от края на юли, че разрешението за строеж на „Златен век“ е валидно до 2028 г. и смята, че компетентната институция, която трябва да се произнесе по казуса, е ДНСК. „В процеса на делото не са представени аргументи в обратна посока, защото от ДНСК отказват да вземат отношение за срока на разрешението. Притеснителното е, че вземането на отношение за срока на разрешителното не може да се обжалва, защото то е само в мотивите, няма го в диспозитива на заповедта“, се казва в съобщението.

Според представителите на комитета решението на съдия Мария Ситнилска е проблематично, както и поведението й по казуса. „Затова внасяме сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да разгледат казуса и да се произнесат доколко подобно произнасяне по тема извън обхвата на делото е допустимо и да предприемат необходимите действия за възстановяване доверието в институцията“, съобщават от ИК „Лозенец“.

Според представителите на инициативния комитет по валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ трябва да се произнесе ДНСК. Те изразяват готовност, ако строителният контрол няма капацитета да формулира аргументирана и издържана заповед за окончателно спиране на строителството на небостъргача, да подготвят такава заповед за тяхна сметка и да я изпратят до началника на ДНСК.

Припомняме, че в края на юли Софийският административен съд отмени заповедта на ДНСК за спирането на строителството на „Златен век“ и потвърди валидността на разрешението за строеж до 2028 г.  Впоследствие от строителния надзор обявиха, че ще обжалват решението на съда.

В решението си Софийският административен съд счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строежа. Съдът се произнесе и по въпроса за разрешението за строеж на "Златен век", като счете, позовавайки се на практиката на Върховния административен съд (ВАС), че то е валидно до 2028 г.

Строителният контрол спря за постоянно изграждането на небостъргача „Златен век“ през април след среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“.  Мотивите бяха свързани с нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Впоследствие от „Артекс“ обжалваха заповедта за спиране на строежа на 34-етажната сграда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още