IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в София са поскъпнали с 8% в края на 2019 г.

През четвъртото тримесечие на миналата година жилищата в света са поскъпнали с най-бавния си темп от средата на 2015 г.

10:55 | 22.04.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в София продължават да се катерят нагоре, макат и не много стремително. Имотите в столицата ни са поскъпнали с 8% на годишна основа в края на 2019 г., показват данни на Knight Frank.

Компанията класира София на 21 място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2019 г. Столицата ни се е изкачила с девет места в индекса Residential Cities Index на консултантската компания преди пандемията от коронавирус, след като зае 30-о място през третото тримесечие на миналата година.

Столицата на Филипините Манила оглавява индекса, включващ 150 града в света, със среден ръст на цените на жилищата от 22% на годишна основа. Икономиката на Филипините беше една от най-силно растящите в Азия през миналата година, като брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 5,9%, а безработицата спадна до 20-годишно дъно, подкрепяйки търсенето.

В десетката попадат още Будапеща (19,5%), австралийският град Хоубарт (16%), китайският град Сиан (14,2%), Санкт Петербург (12,4%), Загреб (12,2%), Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавирус (11,8%), Талин (11,5%), Люксембург (11,4%) и Атина (11%). Двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година е отчетен също в Измир, Лион, Анкара и Хидерабад в Индия.

На обратния полюс е Йерусалим, където цените на жилищата са намалели с 14% на годишна основа в края на 2019 г., което превръща израелския град в най-слабия жилищен пазар в света. В топ десет на градските жилищни пазари с най-голям спад на цените попадат още Абу Даби (-7,5%), Дубай (-6%), индийският град Ченай (-5%), Абърдийн (-4,1%), Ванкувър (-4%), Палермо (-3,8%), Генуа (-3,8%), австралийският град Дарвин (-3,6%), Любляна (-3,6%).

Общо 23 града в индекса отчитат спад на цените на жилищата в края на 2019 г., а в Осака те са останали непроменени.

През миналото тримесечие индексът е отбелязал ръст от 3,2% на годишна основа, което е най-слабото му годишно покачване от второто тримесечие на 2015 г. Ръстът обаче леко се е ускорил през последното тримесечие на 2019 г., с което увеличението за годината достига 3,7%.

Над 85% от включените в индекса 150 града са регистрирали ръст или задържане на нивото на цените през миналата година. 14 града са регистрирали двуцифрен ръст на цените, шест от които в Европа, включително Люксембург и Лион.

Градове в Централна и Източна Европа продължават да се представят силно, както и някои австралийски и китайски градове, които са възстановили ръста на цените си.

По-интересно в края на миналата година обаче е било положението на дъното на класацията, където редица големи градове като Лондон и Ванкувър са регистрирали подобрение след няколко години на слабо представяне по отношение на цените на жилищата.

Knight Frank очаква индексът на цените на жилищата да регистрира стабилен растеж през първото тримесечие благодарение на ниските лихви в много развити икономики, след което да отслабне през второто тримесечие в резултат на коронавирусната пандемия. Компанията продължава да прогнозира, че обемът на продажбите ще бъде засегнат по-силно от цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Някой демонстрира заработване на заплата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Painkiller
преди 3 години
Очаквам подобна статия в сегашно време да се появи и юли... Само тогава да не се окаже, че сте започнали да гледате и прогнозирате светлото социалистическо бъдеще, защото пазарът е умрял, а цените гонят дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
sando1
преди 3 години
Божидарке, бъркаш нещо глаголните времена "продължават" с правилното "са продължавали" (някога си през 2019). Сега сме април 2020, ако не знаете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
nikolovnn
преди 3 години
Явно примираме да пишем за покачване на цени и т.н. и тъй като в момента такова нещо няма - пишем за 2019. Ами защо не напишете нещо и за 2008.Такива статии, признавам, само ме карат да се усмихвам (гръмогласно).Мислите ли наистина, че в момента това е актуално и че ще бъде в скоро време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Аз говорех като цяло, мисля, че се подразбира, най-малкото, че са две отделни изречения. В момента, без реални данни, това е като - "една жена каза", на база, на какво се вдигат цените? Огромното търсене? Поскъпване на материали/труд? Липсата на строителство? Защото нищо от това не се е променило, дори напротив, с напредването на технологиите, доста неща са улеснени.За мен тоя пазар е в един голям застой, защото всеки иска да си вземе цената, но да не отстъпи и лев от нея, а цената е толкова, колкото някой е готов да плати, само че този "някой" отнема време да се намери. Жилищата не са актив, който не се амортизира. Особено при тукашните строителни стандарти. Във Варна се сещам за имоти, които от 10г., се продават, като "ново" строителство. Ама за тая цена никой не иска да ги купи, до кога ще са в тая категория "ново"? Това, че никой не ги е ползвал, не означава, че са нови все още, те са си 10 годишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Аз ти отговарям на теб, а ти питаше за "изминалото тримесечие", което е януари-март 2020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Конкретната статия е за края на 2019, тогава си работеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
само мое им каем, че ше почешат питоня .... то те и тва праят в момента ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Какви сделки, нали нотариусите не работят. Едва след отмяната на извънредното положение ще могат да се събират статистически данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Кажете ни, с колко са поскъпнали през изминалото тримесечие. Всички статии за цени на имоти, следва да се придружени с реалния брой извършени сделки и типа на имота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още