Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имотите в строеж - 60% от сделките във високия сегмент през 2018 г.

Разликата между офертна и продажна цена е намаляла на 2% през миналата година, сочат данни на консултантска компания

Имотите в строеж - 60% от сделките във високия сегмент през 2018 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Предлагането на жилища във висок и средно висок сегмент регистрира стабилен плавен ръст от 2013 г. насам, като през второто полугодие на 2018 г. завършените нови проекти са с 8% повече спрямо първото полугодие на същата година, а повишението на площите в процес на активно строителство за същия период е 44%.

Предпочитаните от инвеститорите райони на София са южните квартали и подножието на Витоша, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

Търсенето обаче продължава да изпреварва предлагането, поради което свободните площи са едва 7% в края на 2018 г. Това обуславя съществения дял на сделките с имоти на етап „в строеж“ през миналата година, които са били 60% от всички. Поради ограниченото предлагане на качествени имоти и интензивното търсене разликата между офертна и продажна цена поддържа низходяща тенденция. Тя е намаляла от 11% през 2013 г. на 2% през 2018 г.

Независимо от понижената гъвкавост по отношение на готовността на отстъпки от страна на инвеститорите, сключените сделки през 2018 г. са се увеличили с 25% спрямо 2017 г. Нараснало е търсенето на апартаменти с две и с четири спални.

През 2018 г. броят на клиентите, използвали банково финансиране, се е повишил с 10%, поради по-благоприятните условия. Ниските лихви по депозитите са сред причините за увеличение на сделките с цел инвестиция. През миналата година те заемат 33% от общия обем трансакции.

През 2019 г. пазарът на жилища в средно висок и висок клас като цяло се очаква да остане стабилен, прогнозира Colliers. Промените ще се отнасят основно до оформяне на нови жилищни райони в резултат на проекти, чието строителство е планирано да стартира през годината. В случай, че прогнозите за увеличение на лихвените проценти се сбъднат, е възможно да се наблюдава плавен спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, допълва компанията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
31
 
1
преди 4 месеца
През следващите месеци можем да очакваме нарастване на предлагането на нови жилища, което ще бъде предпоставка за продължаващо забавяне на годишния растеж на цените. Това е записано в тримесечният доклад „Икономически преглед“ на БНБ. Централната банка изтъква, че освен заради повечето жилища, които ще се появят на пазара, активността на купувачите ще намалее и заради затягането на политиката на банките по отношение на ипотечните кредити.

Ето и линк към статията..

https://www.economic.bg/bg/news/11/bnb-ochakva-zabavyane-na-zhilishtniya-pazar-v-balgariya.html


Насищането с нови сгради и затягането на кредитирането ще са сред причините за охлаждането на пазара

Още от България
Затвориха една от най-късите улици в София за ремонт