Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имотният пазар в България е един от най-непрозрачните в Европа

Страната ни е поставена на 49-о място сред 100 страни в индекса за прозрачност на имотните пазари на консултантската компания JLL

Имотният пазар в България е един от най-непрозрачните в Европа

Снимка: Архив Ройтерс

България заема едва 49-о място сред сто страни в индекса на консултантската компания JLL на най-прозрачните имотни пазари в света. Позицията поставя страната ни в групата на полупрозрачните имотни пазари. Пазарът на недвижими имоти у нас е третият по непрозрачност в Европа, като след България на Стария континент са само Украйна и Беларус, съответно на 69-о и 88-о място.

Сърбия се намира на две места преди България и е поставена на 47-а позиция, а имотните пазари в Гърция, Турция и Румъния също са класирани преди този в страната ни и заемат съответно 43-о, 41-о и 29-о място.

Още по темата
Консултантската компания е оценила страните в категории като инвестиционно представяне, пазарни основи, регулаторни и правни системи, процес на сделките, устойчивост. Всяка категория получава оценка от 1 до 5, като 1 е най-високата оценка, а 5 – най-ниската.

България получава най-ниска оценка за инвестиционно представяне от 4,1, а най-висока за процес на сделките – 1,8.

The World of Transparency

Прозрачността на имотните пазари в света постепенно се подобрява, като 85% от тях показват по-добри резултати в сравнение с две години по-рано, когато беше публикуван последният индекс на JLL. Но има усещане, че нарастващите очаквания на инвеститорите, наемателите и обществото като цяло надвишават действителната степен на промяна, отбелязва консултантската компания.

Великобритания, Австралия и САЩ са най-прозрачните имотни пазари в света, като запазват доминацията на англоговорящите страни. Но европейските пазари с развити технологии като Холандия и Швеция също попадат в челото на класацията, съответно на шесто и десето място. В топ десет намират място и Франция, Канада, Нова Зеландия, Германия и Ирландия.

Много страни в тазгодишното допитване показват значително подобрение на резултата си, като те не са съсредоточени само в един регион. Мианмар се изкачва бързо в класацията в резултат на започналия неотдавна период на отваряне и показва най-съществено подобрение на имотния си пазар през 2018г., а Холандия, Индия, Дубай и Тайланд също постигат силен напредък.

Най-непрозрачният имотен пазар в света е Венецуела, следвана от Либия, Сенегал, Мозамбик и Кот д’Ивоар.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

5
 
18
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Цените наистина не са реални и причините са добре описани от nkavrakov1982. Във всички градове може да видиш хиляди празни имоти. Населението ни намалява със страшни темпове. Единствено София да кажем е някакъв вид за момента изключение, но и там скоро ще спре да има приток на хора.

Почти нищо не произвеждаме ... на един туризъм караме и малко ИТ. Ако човек излезе и пообиколи малко из България, ще види колко страшни са нещата. За съжаление почти нищо не се говори за това по телевизията и новините. Единствено от новините се вижда, че никоя институция в България не работи както трябва.

Както някои се шегуват и на мен съвсем скоро ми се струва че ще закриваме държавата.
2
 
10
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
А колко наеомодатели декларират доходите си от наеми? Преди 2-3 години една правеше проблеми за депозита, който бяхме оставили (не искаше да го връща, при положение, че всичко беше ок) само като и споменах, дали си декларира доходите от наема и веднага изведнъж всичко се разреши.
А колко имоти, които не са постоянни жилища, са регистрирани като такива? Някой трудно може да ме убеди, че живее в 3 апартамента едновременно, в един и същ град. В два може и да успее.
2
 
8
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И една съседна статия за китайската диктатура:
https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kitai-zasilva-borbata-sys-spekulaciite-na-imotniia-pazar-v-30-golemi-grada-263761/

Значи Китайците приемат сериозни стъпки, тука дето сме една плюнка държава - нищо не можем да направим?!
5
 
15
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Даже и това място е по-високо от реалното. Никаква регулация никъде, дивият запад, само че на изток... И за съжаление, на изток сме и от Европа.
4
 
10
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Фъъсссссссссссссс

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата