IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриален парк ще бъде изграден на мястото на бившата авиобаза "Равнец"

Икономическото министерство готви законодателни промени за дейността на индустриалните и технологични паркове

14:52 | 21.06.16 г.
Индустриален парк ще бъде изграден на мястото на бившата авиобаза "Равнец"

Нова индустриална зона ще бъде изградена на мястото на военното летище „Равнец“. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на икономически форум в Бургас, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Още преди няколко месеца от министерството посочиха, че се водят преговори с военното министерство за прехвърлянето на терените на бившата авиобаза, към която интерес проявяват китайски компании.

Лукарски каза днес, че преговорите с Министерство на отбраната за предоставяне на летището са вече в напреднала фаза.

„Имаме подкрепата на министъра на отбраната Николай Ненчев за уреждане на въпроса със собствеността и учредяването на такава зона“, посочи министър Лукарски. „Това ще разшири възможностите за привличане на инвестиции в региона“, допълни той.

Икономическото министерство ще обсъди и възможността за разкриване на регионално представителство на Българска агенция за инвестиции (БАИ) в Бургас по идея на кмета на града Димитър Николов.

Съществуващата държавна индустриална зона в Бургас е една от най-успешните и е вече запълнена. Един от последните големи чуждестранни инвеститори, които я избраха за проектите си, е автомобилният производител Volvo, който иска да изгради свой център за обслужване и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault".

Заради интереса към индустриалната зона се налага и разширяването ѝ, като добра възможност за това предоставя старата военна авиобаза.

В момента икономическото министерство работи и по промяна на законодателството, което регламентира дейността и развитието на индустриалните зони и технологичните паркове като предпочитани локации от големите инвеститори.

Промени се готвят и в Закона за насърчаване на инвестициите, така че да се предлагат насърчителни мерки според индивидуалните нужди на инвеститорите, коментира Лукарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още