Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Инфраструктурното строителство у нас расте по-бързо от сградното през април

Общо произведената строителна продукция у нас през април бележи ръст от 2,3% на месечна база и с 15,7% спрямо същия период на миналата година

Инфраструктурното строителство у нас расте по-бързо от сградното през април

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Гражданското и инженерното строителство, в което влиза и изграждането на инфраструктура, расте по-бързо от сградното строителство през април, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база инфраструктурното строителство записва ръст от 3,3%, докато сградното строителство расте с 1,6%, като продължават възходящата си тенденция от февруари насам след месечните спадове през януари, който по традиция е по-слаб за строителството.

Спрямо април 2020 г. гражданското и инженерното строителство отчита повишение със забележителните 21,5%, но това вероятно се дължи и на факта, че миналият април беше първият пълен месец на блокада у нас заради коронавирусната пандемия. Тогава наложените ограничения за спиране на разпространението на вируса не засегнаха строителния сектор, но все пак забавиха оборотите му.

Това важи особено за сградното строителство, което през април също записва двуцифрен ръст на годишна база от 11,5%, ускорявайки повишението си от март, когато то достигна 7,7%.

За сградното строителство обаче скокът през март на годишна база беше първият от началото на миналата година, докато при инфраструктурното строителство, което нарасна с 16% и през март, април е девети пореден месец на годишно повишение.

Общо произведената строителна продукция у нас през април бележи ръст от 2,3% на месечна база и с 15,7% спрямо същия период на миналата година.

На месечна база това е трети пореден месец на ръст на строителната продукция след лекия спад през януари, а на годишна основа той се ускорява спрямо скока с 11,2% през март след месеците на спад от началото на пандемията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като гледам как никнат нова след нова сграда в София, която завзема всяко зелено кътче.. Не знам кой ги купува тези кутийски, ако въобще някой ги купува. Защото куп обяви си стоят активни от над година.

Още от България
Купувачите на инвестиционни жилища се завръщат и дават нов тласък на пазара у нас