Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Инвестициите по Черноморието се правят при неактуална кадастрална карта

Има спорни моменти в действащите устройствени планове, твърдят архитекти

гледано: 1801   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Важно е да се създаде държавна политика, за да бъдат защитавани териториите по Черноморието. Това заявиха пред Bloomberg TV Bulgaria арх. Мартин Христов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, и проф. д-р арх. Тодор Булев.

"В България трудно свикваме с това, че строителството трябва да бъде регулирано, особено в частни имоти. Идеята на за устройството на Черноморското крайбрежие бе да създаде специализирани правила, отговарящи на териториалната специфика. Не мисля, че ограниченията са сурови“, каза Тодор Булев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Още по темата

„Предполагах, че чрез със замислената устройствена схема ще имаме обосновка на устройствените решения по цялата тази фина преходна зона между морето и брега. Такава схема нямаме", отбеляза той.

Като спорни моменти арх. Мартин Христов посочи действащите устройствени планове, заварени при влизането в сила на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и неактуалното състояние на кадастралната карта към момента.

„Кадастралната карта за последното е била актуализирана последно през 70-те и 80-те години. Черноморската линия и дюните обаче се променят постоянно. Имоти в други територии сега попадат в обсега на стометровата ивица", допълни той.

„Считам, че в тази стометрова зона от брега трябва да има главно обслужващи обекти“, посочи арх. Тодор Булев.

Работи се върху неактуална кадастрална основа и общи устройствени планове (ОУП) и когато инвеститор е закупил имот с инвестиционен потенциал, и когато се окаже, че тази територия би следвало да бъде защитена, тогава трябва да се намеси държавата и да я обяви като защитена територия и да я придобие, стана ясно в хода на разговора.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Златни пясъци" прехвърля "Морско око Гардън" и други имоти в ново дружество