Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

Земеделската компания "Агрион" продава атрактивни парцели в цялата страна

Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

Снимка: Агрион

Ниският финансов риск и сравнително високата доходност на инвестициите в земеделска земя привлича сериозен брой вложители, твърдят пазарни анализатори. Последните години поземлените имоти се превръщат в предпочитан инвестиционен актив, а не просто място за реализиране на земеделска продукция. Земята има слаба зависимост от политически и икономически процеси и се отличава с ниска волатилност и висока доходност при нисък финансов риск. Според експертите следващите няколко години цената й ще продължава да се покачва.

Покупката на земя може да донесе сигурни доходи на купувачите, ако впоследствие решат да я отдават под наем или аренда. Сметките показват, че при добро планиране при покупката на земеделска земя доходността може да надхвърли 5%, което е значително повече от възвращаемостта при инвестиционните фондове или депозитите в банките.

От подобна възможност се възползват все по-често българи, които живеят зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства и не искат да държат парите си в банки.

Сред най-активните купувачи на пазара на земя са фермерите, които искат да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, твърдят брокери. Комасацията увеличава производителността и намалява разходите. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което е предпоставка за увеличаване на добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност. Окрупняването на терени помага и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище, категорични са експертите в бранша.

Земя може да се купи и на разсрочено плащане. На пазара вече има компании, които предлагат възможност за купуването на избраната земя на вноски. Подобна опция предлага „Агрион“, лидер в управление на поземлени активи. Тази година дружеството оферира на купувачите изключително атрактивни и плодородни ниви в цялата страна, които могат да се купят разсрочено за период от 3 години, при минимално авансово плащане. Плащането на вноски на избраната земя е отлична опция както за големите фирми, които купуват сериозно количество земя, така и за малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да се отрази негативно на финансовото им планиране. Това ще доведе до  по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването на земеделска земя“, казаха от Агрион. Пълна информация за големината и местоположението на парцелите, които компанията продава може да се намери на адрес https://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform, на безплатния националния телефон 080011166  или на място, в офисите на компанията. Там купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, правни консултации и информация за пазара.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: България

Последни новини

Коментари ()


Още от България
Проптех създава огромни възможности за имотната индустрия