IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в молове Globe Trade Center емитира облигации за 66 млн. долара

Компанията, която притежава няколко мола в България, ще използва постъпленията за експанзията си и за рефинансиране на друг облигационен заем

09:34 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорът в молове Globe Trade Center емитира облигации за 66 млн. долара

Собственикът на моловете Galeria – полската компания Globe Trade Center (GTC), емитира нови облигации на обща стойност 200 млн. злоти (66 млн. щатски долара), за да финансира експанзията си, съобщава компанията.

Групата е пуснала 20 хил. облигации с номинална стойност 10 хил. злоти всяка. Падежът на облигациите е през 2019 г.

Част от постъпленията от продажбата на облигациите ще се използват за рефинансиране на друг облигационен заем, посочват от компанията.

GTC пострада силно от срива на пазара на имоти и претърпя огромни загуби заради обезценки на активи. През 2012 г. групата реализира нетна загуба в размер на 132 млн. евро основно заради преоценките на инвестиционните имоти и обезценките на жилищните имоти.

През първото тримесечие на миналата година GTC продължи да трупа загуби отново заради обезценките. Консолидираният отчет на компанията за цялата 2013 г. ще бъде публикуван на 20 март.

GTC обяви през 2012 г., че започва да продава и активи на по-неатрактивните пазари, на които присъства, за да финансира новите си инвестиции. Плановете на компанията да се раздели с по-некачествените й активи са трудни за осъществяване заради липсата на интерес.

Компанията се раздели и с някои апетитни имоти в Полша, за да набере средства. През ноември миналата година например тя продаде 50-процентния си дял в мола Galeria Kazimierz в Краков за 90 млн. евро.

Интерес има и към други по-атрактивни активи на компанията в Централна Европа на фона на ръста на инвестициите в бизнес имоти в региона. През последните месеци освен това GTC успя да привлече големи наематели от ранга на LG, Novo Nordisk, няколко ИТ компании и други големи фирми в свои обекти в Полша и Чехия.

GTC пласира успешно по-рано през годината и емисия нови акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още