Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ИПК "Родина" вече е в историята

Ще бъдат предложени варианти за инвестиция в проект, който ще прoмени съвременния архитектурен облик на столицата

ИПК "Родина" вече е в историята

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сградата на ИПК "Родина" беше взривена днес малко пред 10 часа сутринта, съобщи БНТ. Бетонният мастодонт, който повече от четвърт век стоя незавършен вече е в историята, като високата част на сградата беше взривена поетапно. 17-етажната сграда беше взривена чрез дистанционен механизъм.

По-ниската сграда от комплекса за сега остава. Най-вероятно тя ще бъде разрушена по механичен начин, а не с взрив.

При контролирания взрив експертите са заложили експлозиви на първите четири етажа, за да падне бетонната конструкция в желаната посока. Операцията приключи успешно за няколко секунди.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

ИПК „Родина" бе разрушена чрез съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата изпълнител „Дени Специал" ЕООД иподизпълнител „Хидрекс" ООД. 17-етажната сграда бе разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми.

„Предстои разчистване на терена, за да го подготвим за бъдещи инвестиции. Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция. Имотът е с чудесна локация, на важен булевард в София. Искаме да направим възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради и нещо красиво за града - за живущите в столицата и нейните посетители. Проект, който ще прoмени съвременния архитектурен облик на столицата. Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме", коментират от ръководсктвото на фирма "Изток плаза инвест", собственик на терена в съобщение до медиите.

По статията работи: Евгения Маринова
Още по темата: България ИПК Родина

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
2
 
0
 
17
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Сега няма кухни,има хол с кухненски бокс. За мен лично това е признак на обедняване. Храната, миризмите от нея и пр. не следва да са част от общото пространство с хола. За баните-мисля че долнияг коментар е майтап. Или просто наблюдението е от по-висок клас сгради (ако говорим за жилище). Иначе снимки на сградата по скеле показват възможност за създаване И на големи общи пространства. Вижте снимки от различни ъгли.
1
 
2
 
16
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Просто не се срути вертикално, а отиде на една страна - може би не са предвидили нещата добре, все пак сградата е с нетрадиционна форма, не като кулите Близнаци в САЩ и сграда номер 7. Иначе тук се вижда всичко ясно - https://youtu.be/wu4pQAwA72s . Отделно - и другата сграда ще се разруши, първо ще разчистят тази. Защо се разруши - защото не е нито здрава, нито отговаря на съвременните изисквания за размери на помещения и експлоатацията. По-времето на соц-а имахме например малки кухни, кумини във всяка стая и малки бани - сега имаме кухненски боксове и големи бани. С една дума - някои неща не могат да се преправят към по-добро и се унищожават.
0
 
4
 
15
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
A защо не бутанаха и другата или не знаеха на коя страна ще падне тая и решиха да изчакат?
1
 
2
 
14
преди 2 месеца
"Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция. "
Пари на вятъра - на това място подхожда единствено многофункционална сграда (търговска част, офиси + жилищна част по високите етажи, а на най-високите панорамен ресторант + бар естествено) - огледайте мащабните проекти в чужбина.
0
 
6
 
13
фиг.1 до: kane
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Изронил си подовата замазка. Иначе леко да изрониш бетон с отверка. Дори и в началото на демокрацията грубите строежи ги правеха що-годе добре. За останалото си прав, виждал съм кошмарни случаи. Впрочем и към края на социализма строителството меко казано не блестеше с високо качество. А въпросната постройка ако беше годна за нещо, все някой щеше да я купи и дострои.

Още от България
60% от жилищата у нас ще бъдат обновени до 2050 г.