Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Южноафриканският купувач на Paradise Center подаде искане в КЗК за сделката

Сделката е за рекордните за българския пазар на бизнес имоти почти 253 млн. евро

Южноафриканският купувач на Paradise Center подаде искане в КЗК за сделката

Снимка: Paradise Center

Южноафриканският инвестиционен фонд NEPI Rockastle е подал искане в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиване на търговския център Paradise в София от собственика му Булфелд ЕООД.

Припомняме, че в края на септември фондът съобщи, че купува мола на столичния бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“ за почти 253 млн. евро – рекордна сделка за пазара у нас.

Сделката се осъществява чрез дъщерното на NEPI дружество „НЕПИ Проджект ту“ ЕООД, което не е осъществявало дейност в България. Това означава, че антимонополният регулатор може и да разреши сделката за Paradise Center по схемата на The Mall – без пазарен анализ.

NEPI преди няколко месеца придоби и мола „Сердика център“ в София, но с друго дъщерно дружество - НЕПИ Проджект Уан“.

Нито едно от лицата, упражняващи контрол върху „НЕПИ Проджект Ту“ ЕООД, не извършва директно в България дейност на съответния пазар, на който оперира „Булфелд“ ЕООД, подчертава КЗК в съобщението за концентрацията, публикувано на сайта на институцията.

От друга страна лицата, упражняващи контрол върху „НЕПИ Проджект Ту“ ЕООД, упражняват контрол и върху „НЕПИ Проджект Уан“ ЕООД, дружество, което е активно на същия продуктово-географски пазар, на който извършва дейност и „Булфелд“ ЕООД. Все пак поставянето им под общ контрол не би могло да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на съответния засегнат продуктово-географски пазар, посочват от КЗК.

Всички заинтересовани лица могат да подават становища в антимонополната комисия до края на тази седмица. Окончателно решение Комисията ще публикува в двумесечен срок.

Първоначалните планове на NEPI бяха да навлезе на българския пазар, като купи The Mall на „Цариградско шосе“ в София. Сделката обаче пропадна.

Фондът има най-сериозно присъствие в Румъния от държавите от Централна и Източна Европа, като притежава водещи търговски центрове в столицата Букурещ, както и в други градове. Компанията притежава активи и в Словакия, Чехия и Хърватия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от България
НКЖИ подготвя ремонта на жп гарата в Ямбол