IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изсичането на горите и презастрояването - основните рискове пред природата у нас

За по-голямата част от българите водите и реките са най-голямото природно богатство на страната

15:19 | 04.03.14 г. 1
Изсичането на горите и презастрояването - основните рискове пред природата у нас

Изсичането и унищожаването на горите, презастрояването на планините и Черноморието и незаконното строителство са най-сериозните проблеми пред българската природа, сочат резултатите от проучване на WWF и Алфа Рисърч.

Проучването е проведено в периода 1 декември 2013 г. – 20 януари 2014 г. Проведени са общо 1 024 интервюта, като резултатите са представителни за пълнолетното население на страната, поясняват от организацията.

63 на сто от участниците в изследването заявяват, че изсичането и унищожаването на горите е основният проблем пред опазването на околната среда. За сравнение, през 2011 г. в подобно проучване този отговор е посочен от 49 на сто от респондентите.

Според 65% от участниците в проучването горите са най-застрашени от незаконни сечи, а 51% смятат, че най-голямата заплаха пред горите са пожарите. Според 31% заплаха за горските ни масиви е лошото стопанисване, 24% очертават като проблем строителството в горите, 22% - дърводобива, 16% - засушаването, а 9% - подмяната на естествени гори с изкуствени насаждения.

По 46 на сто заявяват, че презастрояването на планините и Черноморието и незаконното строителство са водещ проблем срещу съответно 21% и 24% през 2011 г.

Липсата на достатъчно грижи от страна на държавата за природата, замърсяването със смет и битови отпадъци, замърсяването на въздуха и на водата, генномодифицираните организми и неспазването на законодателството са другите ключови предизвикателства пред българската природа, показват още данните.

Изхвърлянето на отпадъци е основната заплаха пред реките според 74% от респондентите. 68% от участниците заявяват, че замърсяването на водите е основна заплаха за реките, 39% посочват като водещ риск намаляването на водата, а 36% - изсичането на крайречната растителност.

Според 18% риск за реките е добивът на инертни материали, 14% посочват изчезването на рибата, 14% - изграждането на диги и друга инфраструктура, 12% - незаконният улов на риба, а 9% - твърде големият брой водно-електрически централи (ВЕЦ).

Над една трета от анкетираните са убедени, че ВЕЦ увреждат рибните популации, докато на противоположно мнение са 19% от участниците в проучването. 35 на сто от тях смятат, че нямаме нужда от повече ВЕЦ, докато 16% са на обратното мнение. 29 на сто обаче подкрепят изграждането на ВЕЦ като устойчив и екологично чист енергиен източник, но според 28% енергията от тези централи се изкупува на висока цена и това не допринася за енергетиката. 24 на сто пък са на мнение, че вече не са останали незасегнати от строителство на ВЕЦ реки.

Според 72% от анкетираните водите и реките са най-голямото природно богатство на България, а 66 на сто определят горите като такива. 40 на сто посочват планините, 38% - Черноморското крайбрежие, 31% - земеделските земи, 19% - полезните изкопаеми, 18% - дивата природа, 9% - билките и гъбите, а 3% - дивеча.

Според 31% от анкетираните опазването на околната среда помага на икономическото развитие, а само 4% твърдят, че пречи. Според 17 на сто няма връзка между опазването на природата и икономическото развитие на страната, а най-голям дял – 39 на сто, смятат, че опазването на околната среда по-скоро не пречи на икономическото развитие.

Данните сочат още, че 71% от участниците в проучването не одобряват строителството на нови ски писти, докато 27 на сто го подкрепят. Според 77% е недопустимо да се застроява още Черноморието, докато 3% са на обратното мнение, а 19% не могат да преценят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Maria Hristova
преди 10 години
WWF и Алфа Рисърч = Тома Белев и Бойко Борисов.... ама каква комбинация само. Интересно ми е защо всички зелени организации на Томато се крият и дума не казват за сметищата из цяла България, за незаконната сеч в Родопите... Поредното манипулирано и платено проучване. Смехория. Сигурно нито една цифра тук не е вярна. Гнус ме е, че такава голяма агенция се е продала за жълти стотинки на зелените престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още