Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г.

Цените се увеличават най-бързо в Пловдив, сочат данни на НСИ

Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г.

Снимка: Pixabay.com

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,4% на годишна основа през третото тримесечие на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо второто тримесечие отчетеното повишение е с 1,1%.

Между юли и септември ръстът на цените на жилищата в България леко се е ускорил спрямо второто тримесечие както на годишна, така и на тримесечна основа. Данните на Евростат сочат, че през второто тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 5% на годишна основа и с 0,6% спрямо първото тримесечие. В началото на миналата година цените на жилищата у нас отбелязаха ръст от 7,3% на годишна основа и 2,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г.

Новите жилища са поскъпнали по-бързо от съществуващите жилищни имоти през третото тримесечие, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. При новите жилища цените са се ускорили с 5,8% на годишна основа, а съществуващите жилища са отбелязали ръст с 5,1%. Същата е тенденцията и на тримесечна основа с ръст на цените на новите и на съществуващите жилища със съответно 1,5% и 0,4%. 

Пловдив - шампион по поскъпване на жилищата у нас

Пловдив е бил градът с най-ускорен ръст на цените на жилищата у нас през третото тримесечие с общо повишение от 12,3%, като при новите жилища поскъпването е с цели 21,3%, а при съществуващите жилища – с 6,8%. В София цените на жилищата са нараснали с 6,8% през третото тримесечие, като съществуващите жилища са поскъпнали с 6%, а новите жилища – със 7,9%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 6,5%, като цените на старите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите, съответно 9,3% и 1,6%. Бургас единствен сред големите градове у нас отчита спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 1,6% заради поевтиняването на новите жилища с 4,6 на сто. В същото време цените на старите жилища са нараснали леко с 1,4%.

Още по темата

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са се повишили съответно с 4,8% и 5,4% на годишна основа през третото тримесечие.

В ЕС и еврозоната жилищата през третото тримесечие са поскъпнали с 4,1% спрямо същия период на предходната година. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са се увеличили с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС, сочат данните на Евростат.

Всички страни членки, за които са налични данни, регистрират годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Най-голямо е повишението в Латвия (+13,5%), Слокавия (+11,5%), Люксембург (+11,3%) и Португалия (+10,3%).

Спрямо предходното тримесечие най-висок ръст е отчетен в Латвия (+3,9%) и Словения (+3,1%), а спад е регистриран в Кипър (-5,9%), Унгария (-1,5%), Дания (-0,6%), Италия (-0,3%) и Финландия (-0,1%).

Наемите растат по-бързо от цените на жилищата в ЕС

Отделно проучване на Евростат показва, че цените на жилищата и на наемите в ЕС са следвали различни траектории след финансовата криза. Докато наемите са растели стабилно през периода до третото тримесечие на 2019 г., цените на жилищата са проявявали значителни колебания. 

След първоначалния рязък спад след финансовата криза цените на жилищата са останали стабилни между 2009 и 2014 г., а от началото на 2015 г. регистрират бърз растеж, който изпреварва значително темпа на покачване на наемите.

Между 2007 г. и третото тримесечие на 2019 г. наемите на жилища в ЕС са нараснали с 21%, а цените на жилищата – с 19,1%, показват данните на Евростат.

През разглеждания период повишение на цените на жилищата е регистрирано в 22 страни членки на ЕС, а в шест цените са намалели. Най-висок ръст е отбелязан в Австрия (+85,5%), Люксембург (+80,6%) и Швеция (+80,3%). Най-голям спад е отчетен в Гърция (-40%), Румъния (-27,2%) и Ирландия (-16,7%).

При наемите ръст е регистриран във всички страни членки на ЕС с изключение на Гърция (-17,5%) и Кипър (-0,3%). Най-голям скок е отбелязан в Литва (+101,1%), Чехия (+78,6%) и Унгария (+67,8%).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
Yanis83 до: Ivel
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Сега видях коментара,с месец закъснение:)))). Занимавам се с земеделие преди да има субсидии. Ще се занимавам с тази дейност дори да ги спрат.Дори мисля,че това ще е за добре.Много са злоупотребите.
0
 
0
 
12
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
А може и двата негатива накуп да се случат, има данъци, няма евросубсидии.
0
 
1
 
11
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Или ако понамалят евросубсидийте за обработка, почистване и не знам какво си още. Такава е тенденцията да бъдат намалени в рамките на следващите няколко години. На кой ли ще му трябва тази земя, сега до 50% от нея се обработва фиктивно само заради тези евросубсидии, на никой не му пука за крайния резултат.
0
 
3
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ми ако вкарат данъци за земеделската земя, както е тръгнало, какво правим? В Румъния има данъци за нея, да напомня.
1
 
10
 
9
Yanis83 до: Dr. Vatnikov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Само земеделска земя,понеже с това се занимавам,тя е изчерпаем актив,но тук в България е недооценена.

Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост