Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

В този период цените на жилищата в Гърция са паднали с почти 30%, а наемите - с 25%, сочат данните на Евростат

Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в България се повишават с малко над 30 на сто за последното десетилетие, показват данни на Евростат. В същото време наемите се увеличават с малко над 10%.

Тенденцията е видима навсякъде в ЕС - ръстът в цените на жилищата изпреварва този на наемите в периода от 2010 година до четвъртото тримесечие на миналата година. През последното десетилетие имотите в ЕС са поскъпнали със средно 28,6%, докато наемите се увеличават с почти 15 на сто.

Данните на Евростат показват още, че между 2011 година и 2013 година има намаление на цените на жилищата, докато наемите растат. Но след това жилищата започват да поскъпват и в средата на 2017 година започват да изпреварват повишението на наемите.

Източник: Евростат

От статистиката е видно, че през четвъртото тримесечие на 2020 година спрямо същия период на 2010 година имотите са повишили цените си в 23 държави от общността. Най-видимо е това в Естония (112,8%), Люксембург (99,8%) и Унгария (90,6%).

Естония записва и най-рязкото повишение на наемите - от почти 150% в рамките на десетилетие.

Най-съществено е намалението на цените в Гърция - с 28,1%. В този период страната навлезе в сериозна криза и се нуждаеше от подкрепата на останалите държави от ЕС и финансови институции. Заради голямата криза южната ни съседка изгуби 25% от брутния си вътрешен продукт. Затова не е изненада и намалението на наемите в Гърция за това десетилетие. Според данните на Евростат спадът е от 25,2 на сто.

Намаление на цените на жилищата е регистрирано още в Италия (-15,2%), както и в Испания (-5,2%) и Кипър (-3,4%). Кипър също отчита и намаление на стойността на наемите - от 4,1%, докато в Италия и Испания има повишение, макар и в рамките на около 5%.

Най-рязко поскъпване на имотите в страните, които следи Евростат (ЕС и Европейското икономическо пространство), има в Исландия - за последното десетилетие увеличението е от почти 130 на сто.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
КПКОНПИ поиска от съда да отмени възбрани за сгради на „Нове хоумс“