Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищата в затворени комплекси у нас стават все по-търсени

Затворените комплекси вече не са само тенденция, а се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти според консултантска компания

Жилищата в затворени комплекси у нас стават все по-търсени

Снимка: Pixabay.com

Жилищата в затворени комплекси в България стават все по-търсени от купувачите, особено от семейства с деца, които търсят по-голяма сигурност и среда, посочва се в анализ на консултантската компания "Имотека".

На първо място почти половината от купувачите поставят безопасната среда като най-важен фактор при избор на жилище. Затова предпочитат имотът им да се намира в затворен комплекс с контролиран достъп и видеонаблюдение.

Другите фактори, по които купувачите избират жилище, са заобикалящата среда и социалното обкръжение.

Близо 30% от клиентите разчитат на доброто качество на строителството и запазената околна среда. Предпочитани са градските жилища, които осигуряват контакт с природата чрез вътрешен двор или се намират в близост до природни забележителности.

Отделно услугите по управление и поддръжка на имотите задоволяват нуждите на живущите и им спестяват допълнителни грижи по собствеността им, което пък дава добавена стойност на жилищата и увеличава ликвидността им на пазара, коментира Теодора Стоева, консултант в "Имотека".

Според Любомира Атанасова, изпълнителен директор на компанията, организацията на етажната собственост става все по-важен фактор при процеса на покупка на жилище. Клиентите искат да опознаят бъдещите си съседи и да проверят как се осъществява управлението на сградата.

От компанията очакват интересът към затворените комплекси да се задържи и заедно с по-високите изисквания от страна на купувачите това да доведе до повишаване на качеството на предлаганите имоти. Така затворените комплекси вече не са само тенденция, а се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не искам да повтарям ничий коментар ама преди много години един приятел строител искаше такса за поддръжка на апартамент около седмичната ми заплата - говоря за средно голям областен град и заплата малко над средната в града. Малко множко, Та се питах тогава , АМИ КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАМ? Като си млад се намира колая. След 40 като не те щат на работа отива на късмет таксата, а после е невъзможно ако си на пенсия. Ама то в ЮАР беше едно време актуално - като падна апартейда, белите да се защитават от черните. Алоооооо - много ми заприличва нашата ситуация на тяхната. Не съм против, ама за бедни хора не става. След време като наближи пенсия , като тегля калема на инвестициите, като изброя невероятните си успехи в мутристаня на Борисов, ако имам възможност бих се възползвал при наличие на спокойна градска среда, тишина, парк, паркоместа и т.н.
0
 
7
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Е поредната рекламна статийка , поне можеше да направите и една оценка колко струва поддръжката на подобно жилище , като такси , което не е съвсем без значение .
Съвсем не са за работещи тези жилища , трябва да имате от 3000 нагоре доход и да сте готови щедро да делите заплатата си с фирмичката ,която ще живее от вашите пари поддържайки този затворен комплекс .
Просто няма база за сравнение колко струва поддръжката при етажна собственост и съответно затворен комплекс , която е по джоба на хора с сериозни доходи , а не заплатка до 1500 лв.
1
 
10
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Явен признак, че държавата става все по-лоша! Как им се живее в такава държава на тези управляващи?

Още от България
Некоректни арендатори да не получават субсидии за ниви, иска кметът на Дългопол