Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищният пазар в България - затишие в очакване на по-добри оферти

Сделките с имоти в страната през първото тримесечие растат с 11,5% на годишна база и спадат с 37,8% спрямо предходното

Жилищният пазар в България - затишие в очакване на по-добри оферти

Снимка: Investor.bg

Сделките с имоти в България през първото тримесечие се увеличават с 11,5% спрямо същия период на 2017 г., когато достигнаха най-ниското си равнище от януари-март 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Спрямо предходното тримесечие те бележат спад с 37,8%, тъй като по традиция първото тримесечие е най-слабият период от годината за пазара, а и купувачите все по-често се насочват към сделки „на зелено“, които не се отразяват никъде.

Брокери на недвижими имоти коментират, че жилищният пазар в момента е в застой, тъй като предлагането е ограничено, а купувачите предпочитат да изчакат подходящата оферта. "Повечето хора, които търсеха имоти, вече купиха, така че купувачите са по-малко и не възприемат настоящите цени на пазара", казва пред Investor.bg Константин Пандов от агенция за недвижими имоти ЕППИ.

През първото тримесечие на 2018 г. са сключени общо 41 333 сделки с имоти спрямо 37 061 в същия период на предходната година.

Тенденцията при ипотеките е сходна – те бележат ръст на годишна основа от 20,9%, докато спрямо последното тримесечие на 2017 г. регистрират спад от 22,9%, като намаляват с 4317. Общо сключените договори за ипотеки в страната през първите три месеца на 2018 г. са 14 524.

Ръстът на годишна основа може да се обясни с продължаващите активни рефинансирания заради по-ниските лихви.

Най-много сделки с имоти през първото тримесечие на 2018 г. са сключени в София - малко над 5600, което е с 12,1% повече спрямо същия период на миналата година, но представлява спад от цели 40,2% спрямо последното тримесечие на 2017 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

Същата е тенденцията и при ипотеките в София – те растат на годишна база с 16,4%, но спрямо последното тримесечие на 2017 г. отбелязват спад от 32,5%. Общият брой на изтеглените ипотеки (законни и договорни) в столицата в първите три месеца на годината е 3817.

Най-търсени в столицата са малките жилища, тъй като купувачите с бюджет между 60 хил.-70 хил. евро са повече от тези, които разполагат с до 150 хил. евро, коментира Константин Пандов. Запазва се тенденцията за ръст на сделките "на зелено", но брокерите предупреждават, че те крият риск, тъй като купувачите трябва да платят почти цялата продажна цена преди нотариално прехвърляне на имота. 

В първите три месеца на годината в София и големите градове се наблюдава устойчив ръст на цените между 6% и 10%, казва пред Investor.bg Десислава Здравкова, управител на агенция "АЛДЕС Имоти". Най-засилено е търсенето на жилища в централните части и южните квартали на столицата, като сделките с жилища за собствено ползване преобладават пред тези с инвестиционна цел, допълва тя. 

След столицата най-много сделки с имоти в първите три месеца на годината са сключени в Пловдив - 3569. Това представлява спад с 29,6% спрямо последното тримесечие на миналата година, но на годишна основа е постигнат ръст от 19,9%, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Още по темата

И в Пловдив тенденцията при ипотеките следва тази при сделките с имоти. Те нарастват на годишна основа с 32,8% и отчитат спад от 18,3% спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Колкото до профила на купувачите в столицата и по-големите градове на страната, това са предимно млади хора със стабилни доходи, които вземат кредит и обикновено купуват двустайно жилище, или хора, които са продали имот и добавят още известна сума, за да се сдобият с по-голямо жилище, коментират брокерите.

"Хората нямат интерес да държат парите си в банки, тъй като лихвите са много ниски и смятат, че е по-разумно да инвестират в имот", коментира Константин Пандов. 

Във Варна сделките на имотния пазар са нараснали с 10,8% спрямо първото тримесечие на миналата година, но са намалели с 39,2% спрямо предходното тримесечие. Общо в града са сключени 2036 сделки в първите три месеца на годината.

Изтеглените ипотеки в морската столица в периода януари-март са 1272. Те намаляват с 20,6% спрямо последното тримесечие на миналата година, но постигат ръст от 30,2% на годишна основа.

В големите градове тенденцията е сходна с тази в столицата - наблюдава се затишие на жилищния пазар заради недостатъчното предлагане и нежеланието на купувачите да се съгласят със сделка на всяка цена, коментира Илияна Василева, заместник-председател на Национално сдружение "Брокери на имоти". По думите ѝ във Варна и Бургас съществува по-голямо търсене на жилищни, отколкото на ваканционни имоти. 

В Бургас през първите три месеца на годината са сключени 1312 сделки с имоти, като те намаляват с 36,4% спрямо октомври-декември 2017 г., но постигат ръст от 20,2% на годишна основа.

Броят на изтеглените ипотеки в града е 699, като те намаляват с 16,6% спрямо предходното тримесечие и нарастват с 32,1% спрямо първите три месеца на 2017 г.

Брокерите са категорични, че към момента жилищният пазар у нас е реален и очакват тенденцията за устойчив ръст в броя на сделките и цените на имотите да се запази до края на годината, ако няма сериозни сътресения като повишаване на лихвите по ипотеките. Те прогнозират постепенно уеднаквяване на офертните цени, където в момента се наблюдават огромни разлики. 

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
5
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Имам наблюдения за пазара на селски имоти и там нещата са ненормални. Селата опустяват къщите се рушат, собствениците не ги поддържат и не ги ползват. Но не ги и продават, тези който имат все още запазени домове, ако все пак решат да ги продават цената е 2-3 пъти отгоре, на новопостроена къща. Сами разбирате, че това няма как да се продаде, колкото бих си продала стария 20 годишен хладилник, на цената на 3 нови. И така тези къщи, ще са следващите полуразрушени и непродаваеми. Това е реалността. И дори цените да паднат, след като цялото село вече сее обезлюдило и населило с ***, никой няма да ги купи. Това е резултата от икономическата недалновидност на българина, за съжалени.
3
 
24
 
9
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Първата причина да започнат да се вдигат цените на имотите е, че държавата изсипа едни 4 млд. лева на гарантираните депозити в КТБ. Вложителите вече уплашени и стресирани, не ги оставиха отново в банковата система, а ги инвестираха в имоти. Втора причина: Банките разполагаха с хиляди имоти иззети заради не погасени кредити и с благословията на политиците започнаха да надуват още балона, за да продадат тия имоти на добри цени. Трето: Политиците умишлено пуснаха мълвата/лъжата/ че ще влизаме в Шенген и ще приемем еврото. Ако това стане цените на имотите ще се вдигнат в пъти, затова много хора знаещи това се втурнаха да купуват жилища на килограм. Само, че на тия "тарикати" ще им кажа, че не са нищо друго, освен *** - шарани, които ще видят еврото и Шенген само през крив макарон и още в края на тази година ще им запари под лъжичката, а догодина ще са реализирали поне 30% загуба на вложената инвестиция в имоти. В малко, по - късен етап загуби от 50% са напълно възможни. Аз стоя зад всяка моя дума, Дами и Господа. Тук има двама съфорумци, които не пропускат да ме оплюят, обиждат, но ще ги помоля да не го правят вече, а да почакат, да копират всеки мой пост и в края на годината, ако не позная, ще приема техният укор, без да им се обидя, дори ще им се извиня и напусна сайта, обещавам.
0
 
15
 
8
mrynmryn до: Eon
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Нали знаеш, че инвестор и днес.бг са един и същ сайт и просто си прехвърлят новини.
0
 
26
 
7
Eon
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Нали последните месеци в днес.бг ни продъниха ушите как пазара загрявал и сме изпускали голямата далавера ако не си купим панелен коптор или "качествено" ново строителство. Истината май рано или късно излиза наяве.
0
 
9
 
6
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Пазарът в София наистина е в затишие. Над 22 хил. са офертите за апартаменти и над 34 хил. за всички видове имоти. Средното време за реализация на обявена оферта е над 4,5 месеца на пазара. Най-голяво е предлагането на имоти в зона Център - 11% от всички имотни оферти, следвано от Манастирски ливади - 7,2%, Витоша - 5,5%, Младост и Люлин с по 5% и Студентски град с 4%. Добро описание на критериите за избор на жилище в столицата има в ho.re.biz, където са представени накратко и различните квартали на столицата.

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата