IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в София се оживява

От началото на годината сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година

14:17 | 10.05.14 г. 19
Жилищният пазар в София се оживява

Възстановяването на жилищния пазар в София започва да се усеща, като през първото тримесечие на годината в районите с концентрация на ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените, сочат данни на компанията за недвижими имоти „Адрес Недвижими имоти”.

От началото на 2014 г. сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година. През последните две години от агенцията наблюдават завръщане на купувачите на имоти в центъра на столицата, но при по-реалистични цени.

До края на годината не се очакват съществени сътресения в активността и в ценовите нива в София. Единствено някакви значими промени в отделните квартали биха дали възможност за по-сериозна промяна и в ценовите нива.

Най-стабилен е жилищният пазар в източните райони на София, които продължават да се развиват активно. В тези квартали се появяват качествени обекти на достъпни цени, подобрява се и тяхната инфраструктура. Очакванията на компанията са пазарът в тези райони да се активизира все повече, а цените да се вдигат по-бързо в сравнение с останалите райони на столицата. 

Един от факторите за стабилния пазар в тези квартали е големият брой работни места, които се създават в района. Това мотивира много хора да закупят жилище в района, в който работят.

Други стабилни квартали, по данни на агенцията, са „Борово” и „Княжево”. Купувачите, които ги предпочитат, отиват там поради нагласата, че ще живеят в по-зелена среда.

В годините на кризата цените на жилищата в отделни райони на София са се понижили с между 25 до 50%, сочат данните на компанията. Според агенцията най-стабилни са останали цените в кварталите с по-голям дял на новото строителство, като „Борово”, „Младост”, „Дружба”, „Банишора” и други.

Най-силен е спадът в районите, в които възможностите за строителство са били по-ограничени – централните квартали, „Западен парк”, „Иван Вазов” и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
ЕБВР прогнозира 1.9% ръст за България за 2014 г., за следващата ръст от 2.0 % !!!Това са нещата, които се случват!!Тези ръстове ще запалят мотора на икономиката ни.Ще се породи нужда от собствени жилища (манталитет, но пък ще е и по-евтино от това да живееш под наем), а нови тухли няма много на пазара ... След като няма предлагане на тухли и "ракът ще е риба", т.е. панели и особено ЕПК ще повишат доста цените си :-)Но, какво пък - всеки решава сам за себе си какво да прави. Аз само коментирам :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
lordrad
преди 9 години
С цел да се освободят от плащането на високи данъци, гърците масово започнали да продават своите къщи и апартаменти на цени от по 100-300 евро на квадратен метър, съобщават местни медии.Икономическата криза и повишаването на данъците върху имотите принуждават жителите на Гърция да продават.Цените на недвижимите имоти в страната са паднали до нива невиждани от 80-те години на миналия век, пише вестник "Етнос".В статията, озаглавена "Новото състояние на пазара на недвижими имоти в 40 района на страната, "Етнос" твърди, че старите апартаменти на по 30-40 години могат да се намерят на цени от 100 евро квадратния метър.Данните сочат, че цените на недвижимите имоти са паднали с 50% на годишна база в някои райони на страната. В Солун например могат да се намерят оферти за 270 евро на квадратен метър, а в Атина, за 580 евро на кв. м.При новите сгради, се оказва, че спадът на цените не е толкова голям, но все пак и при тях има значително поевтиняване, като е възможно да се закупи чисто нов апартамент в Атина за 1000 евро на кв. м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Статията казва, че има раздвижване на пазара :-))Останалото го казвам аз - кризата вече свърши и сега следва бавно възстановяване!След това възстановяване ще има и солиден ръст - не, като последния, но все пак ръст, от който някой инвестирал сега може в бъдеще да изкара печалба за една чисто нова кола ;-))Разбира се, това е моята гледна точка, за разлика от гледната точка на ВСИЧКИ останали, което ме прави още по-голям ОПТИМИСТ :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ми хубаво-нека го видим, но аз прогнози за след 3 год не правя от сега. Статията предвещава какво? Икономически растеж след време или сега? Май не си я чел внимателно. Освен това-не очаквай друг такъв бум скоро време-като почнат да гътат панелките, чак тогава очаквай скокове в цените.И само да знаеш-парадоксално, но партията на едрият бизнес(т.е.-истинското дясно) е ДПС, а истинските леви в БГ са т.нар. "десни"-чети им идеите и платформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
OPASEN
преди 9 години
Хора, хора ... пишете си тука от отчаяние и по-скоро Вие трябва да си извадите главата от Дъ-то :))Разбирам, че кризата продължи много и вече отчаянието преобладава, но кризите си имат цикличност и тази е приключила вече! Сега ходим по дъното и до 1-2-3 години ще видите и ръста. Това го знае всеки с икономическо образование, но явно тук няма такива...Депозитен балон :))) Голяма глупост написа някой по-долу :))))Именно този "балон" ще е гориво за бъдещия растеж, защото лихвите в банките падат и тези пари скоро ще влязат в обръщение, което ще генерира търсене, това ще доведе до нови работни места, държавата ще събира данъци и т.н. Не забравяйте, че кризата в световен мащаб свършва и отново ще има ПЧИ.Сега остава само и хората да се опомнят, да излязат на изборите и да изберат дясното (НЕ говоря за ГЕРБ, а за истинското дясно) и искам да Ви кажа, че ще достигнем нива от поне 2005 година. Само дето не вярвам хората да се опомнят ... тъпо стадо сме и ще си носим кръста до края ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Crux
преди 9 години
тази песен я слушаме поне 10 години.иска ви се апартамент в софия панел 60 кв. от 1980 г. с цена 5 000 евро .............АМА НЯМААА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 1
avramcho
преди 9 години
Всички публикации са Платени ;) *****************************************с Платени публикации се прави Кредитен Балон (2003-2008)с Платени публикации се прави Депозитен Балон (2009-2013)..............................А това дали има зелени , мръсни , престъпни квартали....това е най-малкия ви дерт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
за мръсното си прав, за престъпленията не си(Лондон и Париж например са много по-престъпни) и София е голям във световният смисъл на думата град(15тия по големина в ЕС)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
кажете на тия от Адрес да си извадят главътъ от дъ-то:) ето пример-Люлин. Един от първите квартали, в който цените се стабилизираха пък две работни места на кръст няма-викат му "спалнята на София". Борово е квартал с 10 блока на кръст, не знам как така го разглеждат самостоятелно-що тогава не погледнат и Гевгелийски за по-пълна картинка? А "цените да се вдигат по-бързо" е...какво е това? Прогноза в дългосрочен(10 год.) план?А за колегите от по-долу: не сте прави, не виждате нещата от правилната гледна точка. Ако миналата година Адрес са имали 10 продажби(примерно) за месец януари, тая година като имат 20 отчитат оживление. Друг въпрос е, че пазара е в пъти по-ниско активен от 2007 год(и то не може да е иначе), та гледните точки са много важни в тоя случай, щото и 10 и 20 са доста малко. Но е възможно да отчитат тоя ръст и щото примерно много други агенции са фалирали или пък щото последната година има емиграция и прибрали се наши емигранти, но това не е основа за стабилен растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
aide_de
преди 9 години
Тази статия влиза в раздел Платени публикации.София е абсолютно разделема на *** и престъпна част и малко по-бяла,,,,И всички части са в ЦЕНТЪРА, па макар и широк....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още