Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищното строителство в София е най-интензивно в квартал "Витоша"

Най-силен ръст на строителството в бъдеще се очаква в Манастирски ливади-Изток, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton

Жилищното строителство в София е най-интензивно в квартал "Витоша"

Снимка: Архив Ройтерс

Квартал „Витоша“ е зоната с най-интензивно жилищно строителство в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение с обща разгъната застроена площ от над 2,5 млн. кв. м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв. м.

Според проучването към края на 2017 г. в строеж в квартал „Витоша“ са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 хил. кв. м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 хил. кв. м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, жк „Младост 4“ и Студентски град.

В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв. м в Студентски град до 1160 евро/кв. м в Малинова долина, показва проучването.

Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес към ново строителство. В същото време наличието на големи свободни площи в част от тях позволиха започването на по-мащабни проекти. В обхвата на проучването влизат също квартали като Овча купел и Кръстова вада, където метрото напредва или вече е факт и интересът за ново строителство е висок.

Още по темата

“Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са напът коренно да променят облика си“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ в Cushman & Wakefield Forton.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над жилищни площи от 220 хил. кв. м. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок. 

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк „Овча купел“ 1, жк „Младост“ 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и жк „Дружба“ 2.  

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
11
 
10
kalendar до: khao
преди 9 месеца
а бе, чичко...кое е по-страшно: икономическата или политическата цензура? После ще те чакам да си извадиш кафявата глава от задника:)
3
 
10
 
9
khao до: comet
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Едно време разрешителни за подобни инвестиции ги даваха много трудно
--------
едно време през хан крумово ли ? :):):) щото през комунизма ич не ги даваха :):)
3
 
9
 
8
khao до: Mavi Goz
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
нали ...и режим на ток, и опашки за наливно олио че да научаваш светновинте новини от там и не на последно място да ти става като едно време както беше през олимпиадата в Москва, .... ей ,мокри пенсионерски сънища :):):):)
2
 
11
 
7
comet до: comet
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Едно време разрешителни за подобни инвестиции ги даваха много трудно и при условие инвеститора да изгради цялата инфраструктура и т.н., ...но днес обществото ни е богааато и тази инфраструктура ще им се построи с парите на обществото. Бас че и метрото ще го разширят натам, и лифтове ще им пуснат предполагам след време (въпреки „еколозите“), като позастроят още по-нагоре накъм планината. Предполагам и кметът и главният архитект да са стояли „мирно“ когато са ги информирали какво да направят с позвъняване „отгоре всевише“. Дори няма да се изненадам подобни инвестиции да са не само на местни патриции, но с основно "участие" на по-„интернационални“ патриции. :)
6
 
11
 
6
Mavi Goz до: red6
преди 9 месеца
Хааахаха... Това да не ти е при комунистите... :lol: Още малко и ше се размечтаеш за читалища, младежди домове и безплатни спортни съоръжения за децата... :lol:

Още от България
Имотният пазар в България не предлага гoлям избор от завършени нови жилища