IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ограничи правата на областните управители при сделки с държавни имоти

Само общини ще могат да получават държавни имоти безвъзмездно и няма да имат право да ги продават и даряват

13:29 | 19.10.16 г.
Кабинетът ограничи правата на областните управители при сделки с държавни имоти

Министерският съвет одобри на днешното си заседание промените в Закона за държавната собственост, с които се ограничават правата на областните управители да продават държавни имоти.

С допълнителни промени в тарифата за таксите, които се събират по Закона за държавната собственост, пък се намаляват сроковете за извършване на услуги.

Когато данъчната оценка на държавните имоти надхвърля 10 хил. лева, за продажбата им областните управители ще трябва да търсят съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

С промените се ограничава и кръгът на субектите, които биха могли да придобият безвъзмездно право на собственост върху имоти частна държавна собственост. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността ще може да става само в полза на общините за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Предвижда се и въвеждането на забрана общините да продават, заменят, даряват, внасят като непарична вноска в капитала на търговски дружества придобитите имоти или да учредяват право на строеж или право на ползване върху тях. Забраната няма да важи за случаите, свързани с реализирането на обекти, необходими за обществени потребности от местно значение, както и в случаите, регламентирани в Закона за насърчаване на инвестициите, когато става въпрос за инвеститор, получил сертификат за инвестиция клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.

С промените в тарифата за таксите се ускорява процедурата по издаване на удостоверения за наличие или липса на акт за държавна собственост, за наличие или липса на претенции за възстановяване на собствеността и удостоверение, че имотът е отписан от актовите книги на имотите държавна собственост.

Предвижда се намаляване на сроковете за извършване на услугите. Обикновената поръчка ще се прави за 7 вместо за 14 работни дни, а срокът за предоставяне на бърза услуга ще бъде 3 дни вместо 7 работни дни. Експресната услуга се премахва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още